Sestavine

  • 8 podolgovatih rdečih paprik
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 majhna bela čebula
  • 1 vejica rožmarina
  • 4 vejice bazilike
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 3 žlice kaper
  • 1 majhna limona
  • 250 g bivolje mocarele (2 krogli)
  • 8 rezin pršuta
  • sol, poper

Uvod

Ni ga poletja, v katerem ne bi dišalo po pečenih paprikah! Čeprav neradi gledamo nazaj, nam je to še ostalo z Balkana … Brez pečenih paprik, ki na žaru povsem počrnijo, da se lažje lupijo, nato pa so s česnom, peteršiljem, kisom in oljem lajšajo uživanje velikih količin čevapčičev, pleskavic, ražnjičev, kotletov, pač ni roštilja!

Toda, če jih že pečete, zakaj jih ne bi še malo več. Če je danes roštilj, bo, namreč, jutri dobrodošla le solata. Če je bila solata včeraj balkanska, naj bo danes italijanska. Marinirane paprike, ki jim česen zamenja čebula, se razveselijo mocarele, ki je najboljša, če je prava, bivolja. Pršutu pa je tako vseeno, ali ga opečete, zaradi česar v marinadi skoparite s soljo, ali pa na koncu le natrgate na paprike, zaradi česar se ga boste lotili kar z rokami....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 505 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Papriko spečemo v pečici na 200 stopinj 30 minut ali pa za pečenje uporabimo žar. Pečeno papriko naložimo v vrečko za zamrzovanje, zapremo in pustimo stati 10 minut. Nato jo olupimo in na eni strani malce prerežemo ter odstranimo semenje.

2

Obe olupljeni čebuli narežemo na zelo tanke kolobarje, jo v posodi prelijem z ledeno mrzlo vodo in pustimo stati minut. Nato čebulo odcedimo in osušimo s papirjem.

3

Rožmarin in baziliko osmukamo. Koromačeva semena opražimo v ponvi brez maščobe. Limono stisnemo.

4

Zmešamo 6 žlic olja, limonov sok, čebulo, koromačeva semena in kapre ter krepko začinimo s soljo in poprom. Prelijemo preko pečenih paprik, potresemo z rožmarinom in baziliko ter pustimo stati 30 minut.

5

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mocarelo prerežemo na polovico in vse štiri kose naložimo na peki papir na pekač. Pokapljamo s preostalim olje, solimo in popramo ter segrevamo v pečici 5 minut.

6

Na krožnike naložimo marinirano papriko skupaj z marinado, mlačno mocarelo in rezine pršuta.

Oceni