Sestavine

  • 400 g tune (sashimi kvaliteta)
  • 1 velik zreli avokado
  • 250 g kuhanega sushi riža
  • 2 majhna stroka česna
  • 10 žlic sojine omake
  • 5 žlice mirina
  • 5 žličke sezamovega olja

Uvod

Bila je jesen, ki si je žal ne bomo zapomnili še sto let le zaradi sonca. Tudi to sonce, ki se ni zmenilo za virus, ko je tako lepo sijalo, pa je hitro zašlo. In potem se je bilo pred virusom še težje skrivati doma. ”Ti kaj skuham za večerjo,” je bilo celo njemu dolgčas, za televizijo pa še prezgodaj. ”Komaj sem pomila po kosilu. Ne bom še enkrat …” se je ustrašila, v kaj bo iz dolgčasa spremenil kuhinjo, ko se mu bo po večerji spet mudilo na kavč. ”Dobro, pa ne bom nič skuhal …”
Je zaslišala užaljenost v njegovem odgovoru? Ali pa le odločitev, da večerja ne bo kuhana? Za vsak slučaj se je prepričala. ”Lahko pripraviš nekaj brez kuhanja?”
Je slišal v njenem glasu vprašanje ali odločitev? ”Naj, torej, vseeno nekaj pripravim?” Hitro mu je, za vsak slučaj, pomagala. ”Seveda, saj sem riž skuhala že včeraj, a nisi vsega pojedel ...”
”Chirashi, torej!” se je končno odločil....

  • Kategorija: Jesen, On zanjo, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minutm(+ čas za kuhanje riža)
 
Postopek
1

Sojino omako, mirin, sezamovo olje in stisnjena stroka česna je zmešal v marinado. Tuno je narezal na 2 cm velike kocke, jo prelil z dvema tretjinama marinade (tretjino je shranil), previdno premešal in pustil stati 15 minut.

2

Pred serviranjem je olupil avokado, odstranil peško in ga narezal na 2 cm velike kocke. Narezani avokado je previdno zamešal v marinirano tuno. V skodele je naložil kuhani riž in nanj marinirano tuno z avokadom. Zraven je dodal kuhan mladi sojin fižol v stroku (edamame), ki ga je prelil s preostalo tretjino marinade za tuno in potresel s črnim sezamom.

Oceni