Sestavine

  • 200 g zamrznjenih višenj
  • 20 g jedilnega škroba
  • 175 ml mleka
  • 210 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 150 g mascarpone sira
  • 6 jajc
  • 250 g mehkega masla
  • sol
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 300 g moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 20 g kakava v prahu
  • 4 žlice sladke smetane
  • 50 g naribane temne čokolade
  • maslo in moka za model

Uvod

Ena od klasičnih nemških tort spominja na valujočo Donavo, zato se imenuje Donauwellen. Nanjo smo se spomnili, ko smo (končno) našli valovit model za marmorni kolač. Klasični nemški kolač je sicer narezan na pravokotne rezine, z valovitim

čokoladnim oblivom, a za to preprostost so se najbrž odločili, ker še niso poznali ”našega” modela.

Seveda bo kolač enako dober, četudi ga boste spekli v klasičnem modelu za marmorni kolač. A dandanes se na spletu vse dobi ... Ker je kolač zaradi valov, čokoladnega in vanilijevega biskvita, maslene omake in višenj, že tako dovolj bogat, smo na vrhu čokoladni obliv izpustili. Stara nemška torta v novem modelu tako še bolj valovi....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 50 minut
 
Postopek
1

Višnje odtajamo in dobro odcedimo. Odmerimo 125 ml mleka, dodamo vanilijevo pasto in zavremo. Posebej zmešamo preostalih 50 ml mleka, 20 g sladkorja in jedilni škrob ter zamešamo v vrelo mleko. Ponovno počasi zavremo in kuhamo do goste kreme.

2

Kremo preložimo v skodelo, jo potresemo z 10 g sladkorja in ohladimo do mlačnega. Nato v ohlajeno kremo zamešamo mascarpone in 1 jajce ter jo pokrijemo s folijo do uporabe.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za marmorni kolač (premer 23 do 25 cm) dobro namastimo in potresemo z moko. Maslo, preostali sladkor, vanilijev sladkor in ščepec soli penasto umešamo. Nato v maslo zamešamo jajce eno za drugim. Moko in pecilni prašek dobro zmešamo in jo zamešamo v masleno kremo.

4

Testo razpolovimo in v eno polovico zamešamo sladko smetano, kakav in naribano čokolado. V model izmenično naložimo polovico svetlega in temnega testa ter ga ob robu potegnemo malce navzgor, da v sredini nastane vdolbina. Potresemo s polovico višenj in prekrijemo s preostalim testom.

5

Po vrhu potresemo preostale višnje in jih rahlo vtremo v testo. Marmorni kolač pečemo na spodnji rešetki 50 do 55 minut. Rahlo ga ohladimo v modelu, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.

Oceni