Marmorni kolač donavski valovi
Sestavine
- 200 g zamrznjenih višenj
- 20 g jedilnega škroba
- 175 ml mleka
- 210 g sladkorja
- 1 žlička vanilijeve paste
- 150 g mascarpone sira
- 6 jajc
- 250 g mehkega masla
- sol
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 300 g moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 20 g kakava v prahu
- 4 žlice sladke smetane
- 50 g naribane temne čokolade
- maslo in moka za model
Višnje odtajamo in dobro odcedimo. Odmerimo 125 ml mleka, dodamo vanilijevo pasto in zavremo. Posebej zmešamo preostalih 50 ml mleka, 20 g sladkorja in jedilni škrob ter zamešamo v vrelo mleko. Ponovno počasi zavremo in kuhamo do goste kreme.
Kremo preložimo v skodelo, jo potresemo z 10 g sladkorja in ohladimo do mlačnega. Nato v ohlajeno kremo zamešamo mascarpone in 1 jajce ter jo pokrijemo s folijo do uporabe.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za marmorni kolač (premer 23 do 25 cm) dobro namastimo in potresemo z moko. Maslo, preostali sladkor, vanilijev sladkor in ščepec soli penasto umešamo. Nato v maslo zamešamo jajce eno za drugim. Moko in pecilni prašek dobro zmešamo in jo zamešamo v masleno kremo.
Testo razpolovimo in v eno polovico zamešamo sladko smetano, kakav in naribano čokolado. V model izmenično naložimo polovico svetlega in temnega testa ter ga ob robu potegnemo malce navzgor, da v sredini nastane vdolbina. Potresemo s polovico višenj in prekrijemo s preostalim testom.
Po vrhu potresemo preostale višnje in jih rahlo vtremo v testo. Marmorni kolač pečemo na spodnji rešetki 50 do 55 minut. Rahlo ga ohladimo v modelu, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.