Mascarpone rulada z mangom
Sestavine
- 6 jajc
- 150 g finega sladkorja
- sol
- 180 g moke
- 4 žlice kakava v prahu
- 50 g stopljenega masla
- sladkor v prahu
- 1 zreli mango
- 2 žlici sladkorja
- 400 g sladke smetane
- 2 azvitka vanilijevega sladkorja
- 500 g sira mascarpone
- 4 do 6 žlic marelične marmelade
- 100 g temne kuverture

Uvod
Če je torta za posebne priložnosti, potem je rulada za vsak dan. Lahko sta obe iz enakega biskvitnega testa, ki je puhasto, lahko in mehko, premazani z enako kremo, ki je potresena z enako sadno osvežitvijo, in okrašeni z enako lepotno idejo, zato je le oblika tista, ki loči med rojstnim in delovnim dnem. Čeprav je pravi razlog bolj praktičen – ker je rulado lažje zviti kot pa torto zložiti, je hitreje gotova.
Nam pa se je tokrat mudilo. Ko nas je na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu Žan Kranjec tako lepo presenetil v drugem teku veleslaloma, je bilo njegovo kitajsko srebro, 38 let po sarajevskem Jureta Franka, tako posebno, da je bilo vredno zlata. Zato smo ”z njim” napolnili rulado in jo hitro zvili.
- Kategorija: Zima
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 565 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 45 minut (+ 3 ure za hlajenje)
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač (42 x 32 cm) obložimo s peki papirjem. Jajca, fini sladkor in ščepec soli stepamo 7 minut do goste kreme. Moko in kakav zmešamo ter s spatulo previdno zamešamo v jajčno kremo. Na koncu v testo zamešamo še stopljeno maslo.
Testo porazdelimo na pekač, ga poravnamo in pečemo v sredini pečice 8 do 10 minut. List papirja za peko potresemo s sladkorjem v prahu, nanj zvrnemo pečeni biskvit, odstranimo papir od pečenja in testo s pomočjo potresenega papirja tesno zvijemo. Rulado ohladimo.
Mango olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. V ponvi ga na kratko karameliziramo z žlico sladkorja ter ohladimo. Smetano, preostalo žlico sladkorja in vanilijev sladkor kremasto stepemo. V drugi posodi mascarpone stepamo z mešalnikom 1 minuto in nato s spatulo vmešamo stepeno smetano.
Biskvit razvijemo ter ga premažemo najprej z marmelado in nato še z dvema tretjinama kreme. Potresemo z narezanim mangom in tesno zvijemo v rulado, pri tem odstranimo papir za peko. Rulado premažemo s preostalo kremo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Kuverturo drobno narežemo in raztopimo nad soparo. Stopljeno čokolado tanko razmažemo po listu papirja za peko in postavimo na hladno, da se strdi. Nato jo nalomimo na poljubno velike kose. Pred serviranjem rulado okrasimo s čokolado in po želji potresemo s kakakvom v prahu.