Mavrahi na hitro
Sestavine
- 550 g svežih mavrahov
- 8 jajc
- 2 žlici sladke smetane
- 2 žlici olivnega olja
- 5 žlic masla
- sesekljani peteršilj
- sol
- sveže mleti poper
- 4 žlice madeire
- solni cvet
- čilijev poper (Piment d'Espelette)
- narezani drobnjak

Umešana jajca z mavrahi
Mavrahe (180 g) očistimo in večje primerke prerežemo po dolgem na polovico. 4 jajca in 2 žlici sladke smetane razžvrkljamo ter solimo in popramo. V ponvi segrejemo 2 žlici masla, vanj stresemo mavrahe in jih pražimo na močni temperaturi največ 2 minuti. Če spustijo preveč vode, jo malce odlijemo. Na mavrahe zlijemo jajca in jih med mešanjem pražimo na srednji temperaturi, da jajca rahlo zakrknejo in ostanejo kremasta. Potresemo s sesekljanim peteršiljem ali krebuljico in takoj ponudimo.
Jajca na oko z mavrahi
Očiščene mavrahe (120 g) na hitro opražimo v ponvi na olivnem olju, nanje ubijemo 4 jajca in jih na srednji temperaturi spečemo. Potresemo s solnim cvetom, čilijevim poprom (piment d’Espelette) in drobno narezanim drobnjakom.