Sestavine

  • 2 beljaka
  • sol
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 55 g finega kristalnega sladkorja
  • 55 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 1 žlička začimbe za medenjake
  • 200 g kiselkastih jabolk (Elstar)
  • 250 g hrušk
  • 15 g ingverja
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 1 vanilijev strok
  • 100 ml jabolčnega soka
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 zvezdasti janež
  • 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
  • 30 g pekanov (ameriški oreh)
  • 250 ml sladke smetane

Uvod

Avstralski recept, ki nosi ime po ruski balerini Ani Pavlovi, je tako preprost, da je genialen. Zato pa poznamo toliko inačic pavlov iz mering in vetrcev! Torej smo tokrat balerini, ker še ni drugega svežega sadja, skuhali kompot iz hrušk in jabolk, in ker so ji bile že med božičnimi prazniki všeč medenjakove začimbe, smo jih uporabili še med velikonočnimi.

Pa potem? Saj zato trdimo, da je pavlova genialna. Ko pridejo jagode, bodo na vrsti mini pavlove, ko bo jagod zmanjkalo, bodo zrele borovnice in ribez za meringo …

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 312 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za sušenje)
 
Postopek
1

Jajčni beljak, ščepec soli in kisa z mešalnikom stepemo do polovice. Počasi dodajamo kristalni sladkor in stepamo dalje, dokler se sladkor ne raztopi. Zmešamo sladkor v prahu, škrob in medenjakovo začimbo ter presejemo na sneg. Vse skupaj s spatulo previdno premešamo.

2

Pečico segrejemo na 100 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem. Z beljakovo maso napolnimo dresirno vrečko, v katero smo vstavili širok nastavek za brizganje. Na peki papir nabrizgamo 8 kupčkov v velikosti mandarine. Z izbočeno stranjo žličke naredimo na vrhu vsake meringe vdolbino za nadev.

3

Meringe postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj in jih pečemo 90 minut. Pavlove so pečene, ko se zlahka odlepijo od peki papirja. Ohladimo jih na rešetki.

4

Za kompot olupimo jabolka in hruške, jih narežemo na četrtine, odstranimo peške in jih nato narežemo na 5 mm velike kocke. Ingver olupimo in drobno sesekljamo.

5

Vanilijev strok po dolgem prerežemo in izpraskamo sredico. V loncu zavremo rjavi sladkor, jabolčni sok, limonovo sok, janeževo zvezdo in vanilijevo sredico. Dodamo jabolka in hruške, zavremo in kuhamo na majhni vročini 1 minuto. Škrob gladko razmešamo z žlico vode in z njim zgostimo kompot. Kompot dobro ohladimo.

6

Pekane grobo sesekljamo, rahlo opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Smetano trdo stepemo in vanjo zamešamo ohlajene pekane. Meringe naložimo na desertne krožnike, jih napolnimo s smetano in kompotom ter takoj serviramo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)