Sestavine

  • 200 g temne čokolade (65 %)
  • 200 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 5 jajc
  • 1 žlička cimeta
  • mleti kardamom
  • 1 žlica moke
  • 100 g oreščkov (olupljeni mandlji, lešniki, indijski oreščki)
  • maščoba in moka za model
  • 200 g kumkvatov
  • 40 g sladkorja
  • 150 ml pomarančnega soka
  • 1 žlička jedilnega škroba

Uvod

Ker tako radi jemo kruh, ga bomo zdaj še za sladico. Je to dobro ali slabo? Ni odvisno od kruha, temveč od tistega, ki ga dela. Namreč, če pojemo preveč kupljenega kruha, za povrh pa še prav takšno sladico, potem je slabo. Če kruh spečemo sami, najprej iz moke, potem pa še iz čokolade, pa je dobro. Saj zato pa ste člani Šole okusov!

P.s. Če doma nimate kumkvatov na drevesu, jih seveda lahko kupite. Če pa jih nikjer ne dobite, potem naj to ne bo razlog za nakup sladice. Raje kumkvate zamenjate s pomarančami ali mandarinami....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 439 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za pečenje (10 x 25 cm, višina 7 cm) namastimo in potresemo z moko. V skodeli nad soparo raztopimo nadrobljeno čokolado in na kocke narezano maslo, vmešamo sladkor v prahu in malce ohladimo.

2

V čokoladno maso postopno eno za drugo z metlico vmešamo jajca, moko, cimet in kardamom ter oreščke. Model napolnimo s testom in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Pecivo pustimo stati v modelu 5 minut, nato ga zvrnemo na rešetko in ohladimo do mlačnega.

3

Kumkvate prerežemo na polovico in odstranimo pečke. V loncu segrevamo sladkor do svetlo rjave karamele, dolijemo oranžni sok in kuhamo toliko časa, da se karamelizirani sladkor raztopi. Vmešamo kumkvate in kuhamo na majhni vročini 5 minut.

4

Jedilni škrob gladko razmešamo z 1 žlico mrzle vode, vlijemo v kompot, zavremo in kuhamo 1 minuto, da se rahlo zgosti. Pustimo ohladiti.

5

Mlačni čokoladni kruh narežemo na debelejše rezine in serviramo s kumkvati.

Oceni