Čokoladni kruh z oreščki in kumkvati
Sestavine
- 200 g temne čokolade (65 %)
- 200 g masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 5 jajc
- 1 žlička cimeta
- mleti kardamom
- 1 žlica moke
- 100 g oreščkov (olupljeni mandlji, lešniki, indijski oreščki)
- maščoba in moka za model
- 200 g kumkvatov
- 40 g sladkorja
- 150 ml pomarančnega soka
- 1 žlička jedilnega škroba
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 kosov
- Hranilna vrednost: 439 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za pečenje (10 x 25 cm, višina 7 cm) namastimo in potresemo z moko. V skodeli nad soparo raztopimo nadrobljeno čokolado in na kocke narezano maslo, vmešamo sladkor v prahu in malce ohladimo.
V čokoladno maso postopno eno za drugo z metlico vmešamo jajca, moko, cimet in kardamom ter oreščke. Model napolnimo s testom in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Pecivo pustimo stati v modelu 5 minut, nato ga zvrnemo na rešetko in ohladimo do mlačnega.
Kumkvate prerežemo na polovico in odstranimo pečke. V loncu segrevamo sladkor do svetlo rjave karamele, dolijemo oranžni sok in kuhamo toliko časa, da se karamelizirani sladkor raztopi. Vmešamo kumkvate in kuhamo na majhni vročini 5 minut.
Jedilni škrob gladko razmešamo z 1 žlico mrzle vode, vlijemo v kompot, zavremo in kuhamo 1 minuto, da se rahlo zgosti. Pustimo ohladiti.
Mlačni čokoladni kruh narežemo na debelejše rezine in serviramo s kumkvati.