Melancanove kroglice parmigiana
Sestavine
- 90 g drobtin
- 4 veliki melancani (ca. 1 kg)
- 150 ml oljčnega olja
- 100 g rikote
- 75 g parmezana
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 6 strokov česna
- 15 g bazilike
- 2 konzervi sesekljanih paradižnikov (a 400 g)
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- 1 žlica paprike v prahu
- 3 žličke sušenega origana
- 50 g oliv
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: La Sin Ilinovac 2013, Domaine Bibich
Pečico segrejemo na 160 stopinj z vklopljeno funkcijo kroženja zraka. Drobtine stresemo na pekač, poravnamo in postavimo v pečico za 12 minut. Nato jih ohladimo.
Temperaturo v pečici zvišamo na 220 stopinj (+ kroženje zraka). Melancane narežemo na 2,5 cm velike kocke. Stresemo jih na pekač (obložen s papirjem za peko) ter zmešamo s 75 ml olja, 1/2 žličke soli in sveže mletim poprom. Melancane pečemo v sredini pečice 30 minut, po 15 minutah pečenja jih obrnemo.
Pečene melancane sesekljamo v pire. V skledi zmešamo melancanov pire, rikoto, parmezan, peteršilj, rumenjak, jajce, moko, pražene drobtine, tretjino olupljenega in stisnjenega česna, 10 g sesekljane bazilike, 1/4 žličke soli in sveže mleti poper. Z naoljenimi rokami iz mase oblikujemo 20 kroglic v velikosti žogice za golf in jih do pečenja postavimo v hladilnik.
V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, na hitro opražimo preostali stisnjeni česen in dodamo paradižnike s sokom, paradižnikovo mezgo, sladkor, čilijeve kosmiče, papriko v prahu, origano in 1 žličko soli. Vse skupaj kuhamo na srednji vročini 8 minut, da se omaka rahlo zgosti.
V ponev dolijemo 400 ml voed, zavremo in paradižnikovo omako kuhamo še 10 minut. Omako prelijemo v globoki ognjevarni model. Pečico segrejemo na 180 stopinj (+ kroženje zraka).
V veliki teflonski ponvi segrejemo 2 žlici olja in na srednji vročini z vseh strani opečemo polovico melancanovih kroglic. Pečene kroglice poberemo iz ponve in vanjo dolijemo 2 žlici olja. Postopek pečenja ponovimo s preostalimi kroglicami.
Pečene melancanove kroglice naložimo na paradižnikovo omako in pečemo v sredini pečice 20 minut. Potresemo jih z olivami, preostalim parmezanom in preostalo grobo narezano baziliko.