Sestavine

  • 90 g drobtin
  • 4 veliki melancani (ca. 1 kg)
  • 150 ml oljčnega olja
  • 100 g rikote
  • 75 g parmezana
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 6 strokov česna
  • 15 g bazilike
  • 2 konzervi sesekljanih paradižnikov (a 400 g)
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 1 žlica paprike v prahu
  • 3 žličke sušenega origana
  • 50 g oliv
  • sol, poper

Uvod

Dve večni jedi, brez katerih nam živeti ni … Parmigiana di melanzane, gratinirani jajčevci s paradižnikom, mocarelo in parmezanom so tukaj, mesne kroglice, oziroma čufte, v paradižnikovi omaki pa tukaj (ker najboljše so spečene v pečici). Toda ne bi bili Šola okusov, če ne bi hoteli nekaj spremeniti. Če ne drugega, iz dveh jedi narediti eno. Iz jajčevcev, torej, čufte, vse to pa spečeno/gratinirano na način ala parmigiana. Pravzaprav se je tega spomnil Yotam Ottolenghi, mi pa smo z veseljem ponovili. Boste tudi vi?!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: La Sin Ilinovac 2013, Domaine Bibich
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj z vklopljeno funkcijo kroženja zraka. Drobtine stresemo na pekač, poravnamo in postavimo v pečico za 12 minut. Nato jih ohladimo.

2

Temperaturo v pečici zvišamo na 220 stopinj (+ kroženje zraka). Melancane narežemo na 2,5 cm velike kocke. Stresemo jih na pekač (obložen s papirjem za peko) ter zmešamo s 75 ml olja, 1/2 žličke soli in sveže mletim poprom. Melancane pečemo v sredini pečice 30 minut, po 15 minutah pečenja jih obrnemo.

3

Pečene melancane sesekljamo v pire. V skledi zmešamo melancanov pire, rikoto, parmezan, peteršilj, rumenjak, jajce, moko, pražene drobtine, tretjino olupljenega in stisnjenega česna, 10 g sesekljane bazilike, 1/4 žličke soli in sveže mleti poper. Z naoljenimi rokami iz mase oblikujemo 20 kroglic v velikosti žogice za golf in jih do pečenja postavimo v hladilnik.

4

V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, na hitro opražimo preostali stisnjeni česen in dodamo paradižnike s sokom, paradižnikovo mezgo, sladkor, čilijeve kosmiče, papriko v prahu, origano in 1 žličko soli. Vse skupaj kuhamo na srednji vročini 8 minut, da se omaka rahlo zgosti.

5

V ponev dolijemo 400 ml voed, zavremo in paradižnikovo omako kuhamo še 10 minut. Omako prelijemo v globoki ognjevarni model. Pečico segrejemo na 180 stopinj (+ kroženje zraka).

6

V veliki teflonski ponvi segrejemo 2 žlici olja in na srednji vročini z vseh strani opečemo polovico melancanovih kroglic. Pečene kroglice poberemo iz ponve in vanjo dolijemo 2 žlici olja. Postopek pečenja ponovimo s preostalimi kroglicami.

7

Pečene melancanove kroglice naložimo na paradižnikovo omako in pečemo v sredini pečice 20 minut. Potresemo jih z olivami, preostalim parmezanom in preostalo grobo narezano baziliko.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)