Sestavine

  • 400 g majhnih češnjevih paradižnikov (rumeni in rdeči)
  • polovica melone (sorta Cantaloupe)
  • 100 g svežega kozjega sira
  • sol, poper
  • 1 do 2 žlici mleka
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1/2 žličke črnega popra v zrnu
  • 1/2 žličke koriandrovih semen
  • 1/2 žličke gorčičnih semen
  • 2 janeževi zvezdi
  • 2 žlici sladkorja
  • 150 ml paradižnikovega ali jabolčnega kisa
  • 200 ml suhega belega portovca (ali belega vina)
  • 5 vejic limonovega timijana
  • cvetovi boreča za dekoracijo

Uvod

Majhni paradižniki, veliki kot češnje, so v trgovinah vse leto, a najboljši so, seveda, avgusta in z domačega vrta. Zato, če so med letom za okras, dodatek, barvno in oblikovno poživitev sicer dolgočasnih jedi, bolj za oči kot za okus, jih je zdaj potrebno nabrati za nekaj posebnega. Ker zdaj niso le lepi in majhni, temveč so predvsem sočni na svoj prepoznaven način, s kombinacijo sladkosti in kislosti, ki potrebuje le pravo spremljavo, da se v ustih razpoči v eksplozijo nadokusa. Kako?

Tako, da jih olupite. Jih sladko marinirate. Jim dodate še bolj sladko konkurenco melone. Vrzeli jim zapolnite s sladko pikantnostjo svežega kozjega sira. Ter jih cvetoče in zeliščno-pisano okrasite. Vse to? Seveda, saj si točno tako avgusta tudi zaslužijo!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 230 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za mariniranje)
 
Postopek
1

Paradižnike blanširamo v vreli vodi 30 sekund, odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Iz melone s pomočjo izrezovalca za sadje oblikujemo majhne kroglice.

2

Za marinado poprova zrna, gorčična semena in koriandrova zrna grobo zdrobimo v možnarju. V loncu karameliziramo sladkor, dolijemo kis in ga pokuhamo na polovico. Dolijemo portovec, dodamo zdrobljene začimbe in janeževi zvezdi ter pokuhamo na polovico. Dolijemo 100 ml vode, dodamo timijan ter malo povremo. Marinado pustimo stati pokrito 30 minut.

3

Nato jo precedimo in začinimo s soljo in poprom. Paradižnike in kroglice melone naložimo v široko plitvo posodo, prelijemo z marinado in pustimo stati 2 uri.

4

Kozji sir, mleko, oljčno olje, sol in poper gladko razmešamo. S tako pripravljeno kremo napolnimo dresirno vrečko in jo do serviranja postavimo v hladilnik.

5

Na sredino krožnikov damo malo marinade, nanjo dekorativno naložimo paradižnik in melono ter vmes nabrizgamo kozji sir. Okrasimo s cvetovi boreča ali po želji tudi s krešo.

Oceni