Sestavine

  • 3 beljaki
  • 180 g belega sladkorja
  • 1/2 žličke rožne vode (neobvezno)
  • 300 g mešanega jagodičevja (rdeči in črni ribez, borovnice)
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 žlička jedilnega škroba

Uvod

Koliko je inačic pavlove, a gre pri vseh le za vetrc … Pri tem receptu je posebnost, ta, da je vetrc zlomljen … Toda zaradi tega je ne podcenjujte, raje specite dovolj sladkega snega, da bo še za repetiranje, čez nekaj dni, skrbno zaprto v kovinski škatli za kekse, pa za ponovitev.

Gre, namreč, za presenečenje. Če je meringa, ki je ”gradbena” osnova vsake pavlove, znana le po hrustljavosti, bo tukaj še mehka in žvečljiva, vselej sladka pavlova pa bo zaradi omake iz jagodičevja, z nadvlado ribeza, tudi osvežilno-kisla.

Pa še to ni zanemarljivo: ko so vetrci pečeni, jih je potrebno le zlomiti in je ”pečena” še torta!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 1 ura 30 minut za peko)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Na majhen pekač stresemo beli sladkor in ga postavimo v pečico za 5 minut. Z električnim mešalnikom čvrsto stepemo beljake, dodamo topli sladkor in rožno vodo ter stepamo še 5 minut, da dobimo sijoči sneg.

2

Velik pekač obložimo s peki papirjem. Velike zvrhane žlice snega naložimo na pekač in postavimo v ogreto pečico. Temperaturo zmanjšamo na 120 stopinj in meringe pečemo 1 uro 30 minut. Pazimo, da ne potemnijo preveč, v tem primeru zmanjšamo temperaturo.

3

Pečene meringe ohladimo na rešetki. V lonec stresemo osmukani ribez, rjavi sladkor in 2 žlici vode ter zavremo. V skodelici gladko razmešamo jedilni škrob in 1 žlico mrzle vode. Jedilni škrob zamešamo v ribezovo omako, zavremo in pustimo ohladiti. Do serviranja jo postavimo v hladilnik.

4

Pred serviranjem stepemo sladko smetano, a pazimo da ostane še rahlo kremasta. Na servirne krožnike damo po eno meringo in vsako s hrbtno stranjo žlice pritisnemo, da nastane rahla vdolbina. Napolnimo jih s sladko smetano in prelijemo z ribezovo omako. Preostale 4 meringe shranimo v neprodušni posodi za piškote.

Oceni
1234