Meringa, ribez in smetana
Sestavine
- 3 beljaki
- 180 g belega sladkorja
- 1/2 žličke rožne vode (neobvezno)
- 300 g mešanega jagodičevja (rdeči in črni ribez, borovnice)
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 250 ml sladke smetane
- 1 žlička jedilnega škroba

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 kom
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 1 ura 30 minut za peko)
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Na majhen pekač stresemo beli sladkor in ga postavimo v pečico za 5 minut. Z električnim mešalnikom čvrsto stepemo beljake, dodamo topli sladkor in rožno vodo ter stepamo še 5 minut, da dobimo sijoči sneg.
Velik pekač obložimo s peki papirjem. Velike zvrhane žlice snega naložimo na pekač in postavimo v ogreto pečico. Temperaturo zmanjšamo na 120 stopinj in meringe pečemo 1 uro 30 minut. Pazimo, da ne potemnijo preveč, v tem primeru zmanjšamo temperaturo.
Pečene meringe ohladimo na rešetki. V lonec stresemo osmukani ribez, rjavi sladkor in 2 žlici vode ter zavremo. V skodelici gladko razmešamo jedilni škrob in 1 žlico mrzle vode. Jedilni škrob zamešamo v ribezovo omako, zavremo in pustimo ohladiti. Do serviranja jo postavimo v hladilnik.
Pred serviranjem stepemo sladko smetano, a pazimo da ostane še rahlo kremasta. Na servirne krožnike damo po eno meringo in vsako s hrbtno stranjo žlice pritisnemo, da nastane rahla vdolbina. Napolnimo jih s sladko smetano in prelijemo z ribezovo omako. Preostale 4 meringe shranimo v neprodušni posodi za piškote.