Sestavine

  • 800 g mlete govedine
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 200 g čemaža
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica ajvarja
  • sol, poper
  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 žlička grobo mletega popra
  • 1 žlička mletega kumina (orientalska kumina)
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 150 g čedar ali grojer sira
  • 200 g dimljene slanine (bacon)
  • Chimichurri omaka

Uvod

Mesna štruca, še posebej tista, ki ima ime po Štefaniji, je tradicionalna tudi v naših krajih in jo imamo vedno radi v lastnem območju udobja, saj se je spomnili z obiskov pri babici, od doma, iz vrtca, šole, študentske menze in, celo, s poslovnih kosil. Toda, ali se še niste naveličali tistega pretrdo kuhanega jajca v sredini in tistega preveč izsušenega mesa v obodu?
Zato je Šola okusov, da pomaga. Za sočnost smo mesu dodali sir, a za omako shranili še mesni sok, kolikor ga ni popil že krompir med pečenjem. In ker smo se štruce lotili že zgodaj spomladi, smo jo ”začesnili” s čemažem in ”zapekli” z ajvarjem, a ji vseeno dodali na krožniku še pikantno-zeliščno-osvežilni chimichuri. Ni sicer tradicionalno, je pa zato še bolj po - naše....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2018, Valdhuber
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Čemaž narežemo na 1 cm široke trakove. V ponvi segrejemo olje ter stekleno opražimo čebulo in česen. Dodamo čemaž in ga na majhni vročini dušimo 2 do 3 minute. Čemaž solimo in popramo ter vanj zamešamo še ajvar.

2

Mleto meso, dimljeno papriko, grobi poper, kumin, čilijeve kosmiče in sol stresemo v skledo in krepko pregnetemo. Na list papirja za peko porazdelimo rezine slanine tako, da se rahlo prekrivajo. Sir grobo naribamo in ga vgnetemo v mleto meso.

3

Na slanino porazdelimo mleto meso in nanj dušeni čemaž. Tesno zvijemo v rulado in jo skupaj s papirjem za peko prestavimo v podolgovati model za pecivo (10 x 30 cm). Rulado pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut. Pečeno rulado narežemo na rezine in jo serviramo s chimichurri omako in pečenim mladim krompirjem.

Oceni