Mesna štruca z olivami in sušenimi paradižniki
Sestavine
- 600 g mletega mesa
- 30 g starega belega kruha
- 150 g čebule
- 40 g pancete
- 50 g črnih oliv brez koščic
- 30 g sušenih paradižnikov
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 100 g masla
- 35 g gorčice
- sol, poper
- 2 jajci
- 300 g korenja
- 40 g mrzlega masla
- 80 ml korenjevega soka
- 80 ml pomarančnega soka
- 1 žlička jedilnega škroba
- 2 žlici oluščenega sezama
- 1 žlička jabolčnega kisa
- 800 g mokastega krompirja
- 2 stroka česna
- 1 lovorov list
- 40 ml mleka
- 80 ml sladke smetane
- muškatni orešček
- 200 g kraljevih ostrigarjev
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 676 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut (+ 1 ura za pečenje)
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Marjan Jelenič
Kruh namakamo v topli vodi 10 minut. Čebulo in panceto narežemo na drobne kocke. Osem oliv po dolgem prerežemo in jih damo na stran. Preostale olive drobno sesekljamo. Suhe paradižnike razpolovimo.
V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo sesekljane olive, čebulo in panceto ter pražimo na sredni vročini 2 minuti. Vmešamo peteršilj, odstavimo s štedilnika in ohladimo. Rahlo solimo in popramo.
V skledi temeljito pregnetemo mleto meso, čebulo s panceto, gorčico in dobro ožeti kruh. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Jajci razžvrkljamo in zamešamo v mesno maso. Maso razdelimo na štiri dele, jih oblikujemo v štruce in naložimo na peki papir na pekač.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V vsako štruco z ročajem kuhalnice v sredino naredimo zarezo, jo napolnimo s polovicami oliv in suhimi paradižniki ter z maso od strani temeljito zapremo, da med pečenjem ne nastane na vrhu razpoka. Mesne štruce pečemo na drugi rešetki od spodaj 1 uro.
Medtem za pire krompir olupimo, narežemo na kocke in stresemo v lonec. Dolijemo mrzlo vodo, solimo, dodamo olupljeni česen in lovor ter kuhamo do mehkega približno 20 minut. Mleko in smetano zavremo ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Kuhani krompir odcedimo, dolijemo smetano in temeljito pretlačimo. Na koncu vanj zamešamo 40 g masla.
Sezam opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Korenje olupimo in ga poševno narežemo na 2 cm velike kose. V loncu segrejemo 30 g masla, dodamo narezano korenje in gs dušimo na majhni vročini 2 minuti. Solimo, dolijemo korenjev sok in kuhamo pokrito 8 minut. Doolijemo še pomarančni sok in zavremo. Škrob gladko zmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo korenjevo omako.
Kraljeve ostrigarje narežemo na rezine, jih opečemo v ponvi na preostalem maslu ter začinimo s soljo in poprom.
Pred serviranjem korenje segrejemo ter vanj zamešamo kis in opraženi sezam.
Pečene mesne štruce vzamemo iz pečice, pustimo počivati 5 minut in jih nato narežemo na 3 cm debele rezine. Na ogrete krožnike v sredino naložimo krompirjev pire, naokrog porazdelimo korenje z omako in pečene gobe ter na vrh damo tri rezine mesne štruce.