Sestavine

  • 600 g mletega mesa
  • 30 g starega belega kruha
  • 150 g čebule
  • 40 g pancete
  • 50 g črnih oliv brez koščic
  • 30 g sušenih paradižnikov
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 100 g masla
  • 35 g gorčice
  • sol, poper
  • 2 jajci
  • 300 g korenja
  • 40 g mrzlega masla
  • 80 ml korenjevega soka
  • 80 ml pomarančnega soka
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 2 žlici oluščenega sezama
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 800 g mokastega krompirja
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorov list
  • 40 ml mleka
  • 80 ml sladke smetane
  • muškatni orešček
  • 200 g kraljevih ostrigarjev

Uvod

Mesna štruca, ki je tudi pečenka, je hrana za dušo, ki se je doma preredko lotevamo. Vedno čakamo, kajne, da bo za mizo dovolj ljudi … Kaj pa, če jo naredimo v mini izvedbi?! Zdaj, torej, ni več izgovorov, da je mleto meso le za čevapčiče, mesne štruce pa so le za velikonočne praznike. Ne nazadnje se na ta način lahko spreminjajo tudi nadevi (prosim, ne spet jajce!), z njimi pa tudi omake (prosim, nikoli mesne štruce brez omake!).

Da vam bo šlo lažje od rok, vam za prvič pomagamo z olivami in sušenimi paradižniki, s katerimi mini mesne štruce napolnimo drugače kot veliko Štefkino (mesna štruca z jajci), in korenjevo omako, ki priskoči na pomoč vedno takrat, ko se vreme še upira pomladi....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 676 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ 1 ura za pečenje)
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Marjan Jelenič
 
Postopek
1

Kruh namakamo v topli vodi 10 minut. Čebulo in panceto narežemo na drobne kocke. Osem oliv po dolgem prerežemo in jih damo na stran. Preostale olive drobno sesekljamo. Suhe paradižnike razpolovimo.

2

V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo sesekljane olive, čebulo in panceto ter pražimo na sredni vročini 2 minuti. Vmešamo peteršilj, odstavimo s štedilnika in ohladimo. Rahlo solimo in popramo.

3

V skledi temeljito pregnetemo mleto meso, čebulo s panceto, gorčico in dobro ožeti kruh. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Jajci razžvrkljamo in zamešamo v mesno maso. Maso razdelimo na štiri dele, jih oblikujemo v štruce in naložimo na peki papir na pekač.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V vsako štruco z ročajem kuhalnice v sredino naredimo zarezo, jo napolnimo s polovicami oliv in suhimi paradižniki ter z maso od strani temeljito zapremo, da med pečenjem ne nastane na vrhu razpoka. Mesne štruce pečemo na drugi rešetki od spodaj 1 uro.

5

Medtem za pire krompir olupimo, narežemo na kocke in stresemo v lonec. Dolijemo mrzlo vodo, solimo, dodamo olupljeni česen in lovor ter kuhamo do mehkega približno 20 minut. Mleko in smetano zavremo ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Kuhani krompir odcedimo, dolijemo smetano in temeljito pretlačimo. Na koncu vanj zamešamo 40 g masla.

6

Sezam opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Korenje olupimo in ga poševno narežemo na 2 cm velike kose. V loncu segrejemo 30 g masla, dodamo narezano korenje in gs dušimo na majhni vročini 2 minuti. Solimo, dolijemo korenjev sok in kuhamo pokrito 8 minut. Doolijemo še pomarančni sok in zavremo. Škrob gladko zmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo korenjevo omako.

7

Kraljeve ostrigarje narežemo na rezine, jih opečemo v ponvi na preostalem maslu ter začinimo s soljo in poprom.
Pred serviranjem korenje segrejemo ter vanj zamešamo kis in opraženi sezam.

8

Pečene mesne štruce vzamemo iz pečice, pustimo počivati 5 minut in jih nato narežemo na 3 cm debele rezine. Na ogrete krožnike v sredino naložimo krompirjev pire, naokrog porazdelimo korenje z omako in pečene gobe ter na vrh damo tri rezine mesne štruce.

Oceni