Sestavine

  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 150 g čebule
  • 8 žlic repičnega olja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • 50 g drobtin
  • 2 žlici rahlo pikantne gorčice
  • 1 žlica sladke rdeče paprike v prahu
  • sol, poper
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove
  • 300 ml sladke smetane
  • 80 g sušenih fig
  • 1 žlica Harissa paste
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 2 žlici sesekljanih soljenih pistacij
  • 3 vejice sveže mete

Uvod

Ker se nima smisla prerekati, čigave mesne kroglice, pleskavice, polpeti, čufte ali burgerji so boljši, smo naredili svoje, tako da se zdaj ve … Portretirali smo jih sicer po švedskih mesnih kroglicah, ker so najmanjše in se jih zato lahko največ poje. Lahko so tudi vaše, da vam ne bo treba ponje v trgovino IKEA.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2018, Kerin
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, čebulo stekleno opražimo in rahlo ohladimo. V skledi dobro pregnetemo mleto meso, dušeno čebulo, peteršilj, jajci, drobtine, gorčico in sladko papriko. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

2

Z mokrimi rokami oblikujemo majhne kroglice (a ca. 70 g). V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in mesne kroglice pečemo z vseh strani na srednji vročini 8 minut.

3

Pečene kroglice poberemo iz ponve na krožnik in pokrijemo z alu folijo, da ostanejo tople. V ponev prilijemo juho in sladko smetano, dodamo na majhne kocke narezane fige in harisso ter kuhamo na srednji vročini 4 minute. Jedilni škrob gladko zmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako.

4

V omako stresemo pečene kroglice in jih na majhni vročini segrejemo. Po potrebi začinimo s soljo in poprom. Na ogrete krožnike naložimo mesne kroglice z omako ter potresemo s pistacijami in lističi mete.

Oceni