Mesne kroglice s harisso in figami
Sestavine
- 500 g mešanega mletega mesa
- 150 g čebule
- 8 žlic repičnega olja
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 jajci
- 50 g drobtin
- 2 žlici rahlo pikantne gorčice
- 1 žlica sladke rdeče paprike v prahu
- sol, poper
- 300 ml zelenjavne jušne osnove
- 300 ml sladke smetane
- 80 g sušenih fig
- 1 žlica Harissa paste
- 2 žlički jedilnega škroba
- 2 žlici sesekljanih soljenih pistacij
- 3 vejice sveže mete
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2018, Kerin
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, čebulo stekleno opražimo in rahlo ohladimo. V skledi dobro pregnetemo mleto meso, dušeno čebulo, peteršilj, jajci, drobtine, gorčico in sladko papriko. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Z mokrimi rokami oblikujemo majhne kroglice (a ca. 70 g). V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in mesne kroglice pečemo z vseh strani na srednji vročini 8 minut.
Pečene kroglice poberemo iz ponve na krožnik in pokrijemo z alu folijo, da ostanejo tople. V ponev prilijemo juho in sladko smetano, dodamo na majhne kocke narezane fige in harisso ter kuhamo na srednji vročini 4 minute. Jedilni škrob gladko zmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako.
V omako stresemo pečene kroglice in jih na majhni vročini segrejemo. Po potrebi začinimo s soljo in poprom. Na ogrete krožnike naložimo mesne kroglice z omako ter potresemo s pistacijami in lističi mete.