Sestavine

  • 70 g starega suhega kruha
  • šopek peteršilja
  • 120 g čebule
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 600 g mešanega mletega mesa
  • 3 žličke suhega majarona
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • 700 g pora
  • 100 ml belega vina
  • 250 ml mesne jušne osnove
  • muškatni orešček
  • 150 g sira grojer

Uvod

Bomo kar priznali, saj boste tako še raje ponovili našo napako … Za vikend smo imeli prevelike oči in za vrtno zabavo kupili preveč čevapčičev. Saj so bili dobri, a kar je preveč, je preveč. Zato jih v ponedeljek niti videti nismo mogli. Toda v torek je bilo spet potrebno nekaj skuhati in zato smo jih v sredo ”našli” v hladilniku. Iz njih smo oblikovali tako dobre mesne kroglice, da bomo za naslednjo vrtno zabavo kupili še več čevapčičev. Te mesne kroglice, če jim boste pojedli vso omako (ker jo sir naredi tako dobro), bodo v četrtek hladne dobre še za malico.

P.s. Če v domačem hladilniku ne boste našli čevapčičev, pa kupite mleto meso po receptu....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 459 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Kruh namočimo v 200 ml mlačne vode. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in čebulo dušimo na majhni vročini 5 minut. Ponev odstavimo s štedilnika, v čebulo zamešamo dve tretjini peteršilja in majaron ter ohladimo.

2

V veliko skledo stresemo mleto meso, jajce, ožeti kruh in praženo čebulo ter vse skupaj dobro pregnetemo. Krepko solimo in popramo. Iz mase oblikujemo 20 enako velikih kroglic in jih postavimo v hladilnik za 20 minut.

3

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Por očistimo in narežemo na 1 cm široke kolobarje. V ponvi segrejemo 4 žlice olja in v njem na močni vročini opečemo mesne kroglice na vseh straneh. Poberemo jih iz ponve in vanjo stresemo por. Pražimo ga na srednji vročini 3 minute, nato dolijemo vino, malce pokuhamo in dolijemo še juho.

4

Vse skupaj zavremo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. V ognjevarno posodo naložimo porovo omako in nanjo pečene mesne kroglice. Posodo postavimo na drugo rešetko od spodaj za 25 do 30 minut. Po 15 minutah pečenja potresemo z naribanim sirom. Pred sevrviranjem potresemo s preostalim peteršiljem. Odlična priloga je kremast krompirjev pire.

Oceni