Mesne kroglice v porovi omaki
Sestavine
- 70 g starega suhega kruha
- šopek peteršilja
- 120 g čebule
- 6 žlic oljčnega olja
- 600 g mešanega mletega mesa
- 3 žličke suhega majarona
- 1 jajce
- sol, poper
- 700 g pora
- 100 ml belega vina
- 250 ml mesne jušne osnove
- muškatni orešček
- 150 g sira grojer
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 459 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Kruh namočimo v 200 ml mlačne vode. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in čebulo dušimo na majhni vročini 5 minut. Ponev odstavimo s štedilnika, v čebulo zamešamo dve tretjini peteršilja in majaron ter ohladimo.
V veliko skledo stresemo mleto meso, jajce, ožeti kruh in praženo čebulo ter vse skupaj dobro pregnetemo. Krepko solimo in popramo. Iz mase oblikujemo 20 enako velikih kroglic in jih postavimo v hladilnik za 20 minut.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Por očistimo in narežemo na 1 cm široke kolobarje. V ponvi segrejemo 4 žlice olja in v njem na močni vročini opečemo mesne kroglice na vseh straneh. Poberemo jih iz ponve in vanjo stresemo por. Pražimo ga na srednji vročini 3 minute, nato dolijemo vino, malce pokuhamo in dolijemo še juho.
Vse skupaj zavremo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. V ognjevarno posodo naložimo porovo omako in nanjo pečene mesne kroglice. Posodo postavimo na drugo rešetko od spodaj za 25 do 30 minut. Po 15 minutah pečenja potresemo z naribanim sirom. Pred sevrviranjem potresemo s preostalim peteršiljem. Odlična priloga je kremast krompirjev pire.