Sestavine

  • 600 g mesnega sira v kosu
  • 800 g čvrstega krompirja
  • 2 veliki šalotki
  • 40 g maska
  • 1 1/2 žlice moke
  • 6 žlic jabolčnega kisa
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica gorčice s semeni
  • 3 žlice narezanega drobnjaka
  • poper
  • 2 glavi belgijskega radiča
  • 4 žlice masla
  • sol
  • kajenski poper

Uvod

Mimojede je na stojnici najboljši v sveži žemljici, z dobro gorčico ali svežim hrenom. Je zato mesni sir le fast food? Odvisno, kako se zanj potrudimo. Ne, torej, mimogrede, ker za mesni sir je poskrbel že mesar, mi pa moramo zato za njegovo spremljavo. Tukaj smo mu izbrali krompirjevo solato, ki pa je pravzaprav omaka, in belgijski radič, ki je s sladkostjo glaziranja in grenkostjo okusa pravi partner okisanemu krompirju, saj si tudi on pomaga podobnimi učinki – pikantno sladkostjo čebule in nežno grenkobo gorčičnih semen. Nobena hrana ni hitra, če si za njeno pripravo vzamemo čas.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Marjan Jelenič
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Mesni sir položimo na manjši pekač in postavimo v pečico za 45 do 50 minut. Krompir olupimo, narežemo na 2 cm velike kocke in kuhamo v slanem kropu 15 minut.

2

Šalotki olupimo in narežemo na zelo tanke rezine. V široki kozici segrejemo 40 g masla in šalotko pražimo na srednji vročini 4 minute. Pazimo, da šalotka ne porjavi, temveč se samo zmehča in rahlo obarva.

3

Krompir odlijemo in stresemo na praženo šalotko v kozico. Potresemo z moko, pražimo 1 minuto ter dodamo juho, kis, sladkor in lovor. Kuhamo na majhni vročini 15 do 20 minut, vmes večkrat premešamo. Na koncu kuhanja v krompir zamešamo gorčico in drobnjak ter rahlo popramo.

4

Belgijski radič po dolgem prerežemo in izrežemo trde kocene. V ponvi segrejemo preostalo maslo in radič opečemo z vseh strani, da rahlo karamelizira. Začinimo ga s soljo in kajenskim poprom. Pečeni mesni sir narežemo na 1 cm debele rezine. Na ogrete krožnike naložimo okisani krompir, mesni sir in pečeni belgijski radič.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)