Mesni sir z okisanim krompirjem
Sestavine
- 600 g mesnega sira v kosu
- 800 g čvrstega krompirja
- 2 veliki šalotki
- 40 g maska
- 1 1/2 žlice moke
- 6 žlic jabolčnega kisa
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici sladkorja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica gorčice s semeni
- 3 žlice narezanega drobnjaka
- poper
- 2 glavi belgijskega radiča
- 4 žlice masla
- sol
- kajenski poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Marjan Jelenič
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Mesni sir položimo na manjši pekač in postavimo v pečico za 45 do 50 minut. Krompir olupimo, narežemo na 2 cm velike kocke in kuhamo v slanem kropu 15 minut.
Šalotki olupimo in narežemo na zelo tanke rezine. V široki kozici segrejemo 40 g masla in šalotko pražimo na srednji vročini 4 minute. Pazimo, da šalotka ne porjavi, temveč se samo zmehča in rahlo obarva.
Krompir odlijemo in stresemo na praženo šalotko v kozico. Potresemo z moko, pražimo 1 minuto ter dodamo juho, kis, sladkor in lovor. Kuhamo na majhni vročini 15 do 20 minut, vmes večkrat premešamo. Na koncu kuhanja v krompir zamešamo gorčico in drobnjak ter rahlo popramo.
Belgijski radič po dolgem prerežemo in izrežemo trde kocene. V ponvi segrejemo preostalo maslo in radič opečemo z vseh strani, da rahlo karamelizira. Začinimo ga s soljo in kajenskim poprom. Pečeni mesni sir narežemo na 1 cm debele rezine. Na ogrete krožnike naložimo okisani krompir, mesni sir in pečeni belgijski radič.