Metrski fižol z okisanim krompirjem
Sestavine
- 1 šop metrskega fižola ali 400 g stročjega fižola
- 50 g masla
- 50 g drobtin
- 2 vejici majarona
- sol poper
- 400 g majhnega krompirja
- 75 ml zelenjavne juhe
- 35 ml jabolčnega kisa
- 120 g creme fraiche ali polnomastne kisle smetane
- 2 žlici narezanega drobnjaka

Krompir olupimo in kuhamo v vreli slani vodi 15 minut. V kozici zavremo juho, kis in smetano ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Kuhani krompir odcedimo, stresemo v smetanovo omako, previdno premešamo, pokrijemo in pustimo na štedilniku na najmanjši vročini, da ostane topel. Pred serviranjem vanj zamešamo še drobnjak.
Očiščeni metrski fižol stresemo v slano vrelo vodo in ga kuhamo 5 do 6 minut (navadni stročji fižol kuhamo 10 do 12 minut). Kuhani fižol odcedimo in takoj stresemo v vodo z dodanim ledom ali ga prelijemo z mrzlo vodo in tako ohranimo živo zeleno barvo.
V ponvi segrejemo maslo in drobtine opražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Na drobtine stresemo odcejeni fižol, dodamo majaronove lističe in rahlo segrevamo še 3 minute.
Na ogreta krožnika naložimo fižol in krompir v smetanovi omaki ter potresemo z majaronovimi lističi in sveže mletim poprom.