Sestavine

  • 1 šop metrskega fižola ali 400 g stročjega fižola
  • 50 g masla
  • 50 g drobtin
  • 2 vejici majarona
  • sol poper
  • 400 g majhnega krompirja
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • 35 ml jabolčnega kisa
  • 120 g creme fraiche ali polnomastne kisle smetane
  • 2 žlici narezanega drobnjaka

Uvod

Seveda ni dolg cel meter, vsaj ne pri nas, morda v Indiji, kjer je asparagusni fižol doma. Ne oklevajte, če ga najdete na tržnici, kjer ga prodajajo v šopih, kot beluše, vendar poleti, saj je zelo okusen. Najboljši je mlad, ko je ješč celo surov. Zrna so nedozorela, zato je tanek, dolg, hitro je kuhan, na krožniku pa ga lahko navijate kot špagete (vsakega posebej). Izbrali smo mu recept, ki pri običajnem stročjem fižolu potrebuje ocvirke, pri metrskem pa so mu najbolj všeč hrustljave drobtine, saj je krompir okisan, zato z njim dobite še ”solato”....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in kuhamo v vreli slani vodi 15 minut. V kozici zavremo juho, kis in smetano ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Kuhani krompir odcedimo, stresemo v smetanovo omako, previdno premešamo, pokrijemo in pustimo na štedilniku na najmanjši vročini, da ostane topel. Pred serviranjem vanj zamešamo še drobnjak.

2

Očiščeni metrski fižol stresemo v slano vrelo vodo in ga kuhamo 5 do 6 minut (navadni stročji fižol kuhamo 10 do 12 minut). Kuhani fižol odcedimo in takoj stresemo v vodo z dodanim ledom ali ga prelijemo z mrzlo vodo in tako ohranimo živo zeleno barvo.

3

V ponvi segrejemo maslo in drobtine opražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Na drobtine stresemo odcejeni fižol, dodamo majaronove lističe in rahlo segrevamo še 3 minute.

4

Na ogreta krožnika naložimo fižol in krompir v smetanovi omaki ter potresemo z majaronovimi lističi in sveže mletim poprom.

Oceni