Milanska rižota z žafranom
Sestavine
- 380 g riža za rižoto (carnaroli ali vialone nano)
- 950 ml zelenjavne juhe
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 majhni šalotki
- 200 ml belega vina
- 2 krepka ščepca pravega žafrana (v prahu ali trganih pestičev)
- sol
- 30 g masla
- 40 g naribanega parmezana

V veliki skledi riž vsujemo v juho. Mešamo 2 minuti, s prsti ali žlico, da sprostimo škrob. Juha postane popolnoma motna. Nato riž precedimo skozi fino cedilo, ki ga postavimo nad skledo, da ujamemo vso tekočino. Čebulo drobno sesekljamo. V majhni skodelici zmešamo žafran z žlico mlačne vode.
V globoki ponvi segrejemo olje, dodamo riž in ga med praženjem mešamo, da postekleni in zadiši po oreščkih. Dodamo čebulo in nadaljujemo s praženjem na nižji vročini približno 1 minuto. Dolijemo vino in ga pokuhamo na srednji vročini, približno 3 minute.
Juho dobro premešamo, da se ujeti škrob lepo porazdeli. Z juho zalijemo riž, vendar 1 skodelico prihranimo. Dodamo žafran, zavremo, riž še enkrat premešamo, pokrijemo in zmanjšamo vročino na minimum.
Riž kuhamo 10 minut, vmes ga enkrat premešamo in pretresemo ponev, da se riž prerazporedi, pokrijemo in nadaljujemo s kuhanjem še približno 5 minut, da se tekočina pokuha in je riž kuhan na zob (al dente).
Premešamo prihranjeno skodelico juhe, da se škrob porazdeli, nato jo vmešamo v riž, zvišamo temperaturo in dodamo maslo. Med mešanjem in stresanjem ponve maslo raztopimo. Rižota mora bibi gosta in kremasta. Če je presuha, dodamo še malo juhe ali vode. Ponev odstavimo s štedilnika, v rižoto zamešamo še parmezan in takoj serviramo.