Sestavine

  • 360 ml polnomastnega mleka
  • 1 vanilijev strok
  • 90 g sladkorja
  • 30 g koruznega škroba
  • 6 rumenjakov
  • 2 zavitka listnatega testa
  • 75 ml sladke smetane
  • sveže maline
  • sladkor v prahu

Uvod

Ime atraktivni poletni sladici daje sicer testo, ki je listnato in, torej, kupljeno, a konkurenco originalni blejski kremšniti dela krema, ki vam jo ”posodimo” tudi za druge sladice. Seveda tudi maline, razen julija in avgusta, niso obvezne, saj so maja in junija lahko jagode, septembra in oktobra pa rdeče grozdje, lahko kar z brajd.

Še kratko, a pomembno obvestilo: slikajte še preden začnete jesti, saj po prvem vbodljaju vilic arhitektura ne bo več tako trdna in stabilna....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

V loncu zavremo mleko, izpraskano sredico vanilijevega stroka, celi strok in 45 g sladkorja.

2

V skodeli z metlico gladko razmešamo preostali sladkor, škrob in rumenjake. Vmešamo 1/3 vročega mleka in nato zlijemo nazaj v lonec z mlekom. Med stalnim mešanjem mleko ponovno počasi segrevamo, da dobimo gosto kremo. Takoj jo po površini pokrijemo s prozorno folijo in ohladimo. Ohlajeno kremo nato postavimo v hladilnik za najmanj dve uri.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razrežemo na pravokotnike 5 x 10 cm in jih polagamo na peki papir na velik pekač. Z vilicami jih zelo na gosto prebodemo in pokrijemo s peki papirjem. Nanj položimo prazen pekač in postavimo v sredino pečice za 15 minut. Nato zgornji pekač in peki papir odstranimo ter pečemo še 2 do 3 minute. Pečeno testo ohladimo na rešetki.

4

Sladko smetano stepemo. Vaniljevo kremo z metlico gladko premešamo in z lopatko previdno vmešamo stepeno smetano. S kremo napolnimo dresirno vrečko in jo spodaj odrežemo, da dobimo 5 mm odprtino.

5

Nato zložimo sladico tako, da na pečeni pravokotnik nabrizgamo kremo, nanjo položimo drugi pravokotnik, nabrizgamo kremo in pokrijemo s tretjim pravokotnikom. Po vrhu nabrizgamo kremo in nanjo naložimo maline. Pred serviranjem posujemo s sladkorjem v prahu.

Oceni