Sestavine

  • 200 g svežega oluščenega fižola
  • 1 lovorov list
  • 2 stroka česna
  • 2 šalotki
  • 200 g korenja
  • 1 majhna bučka
  • 150 g pora
  • 200 g brokolija
  • 20 g sušenih paradižnikov
  • 10 g sušenih jurčkov
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1,2 l zelenjavne juhe (bio jušna osnova)
  • 1 janeževa zvezda
  • 1 žlička posušenega origana
  • 2 vejici žabjlja
  • 2 vejici timijana
  • 1 žllička čilijevih kosmičev

Uvod

Dobra zelenjavna mineštra mora biti čim bolj raznolika. Zato jo skuhata letni čas in ponudba shrambe. Torej so v njej korenje, por, bučke, čebula, česen, zelišča, paradižnik, svež ali sušen, gobe in, obvezno stročnice, med katerimi je največkrat potrebno pravočasno namočiti in skuhati fižol. Vsaj do zdaj je tako veljalo. Od te mineštre naprej pa velja, da morata biti v njej tudi brokoli in riž!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 291 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Fižol stresemo v soljeno vrelo vodo, dodamo lovor in kuhamo do mehkega. Jurčke namočimo v 100 ml tople vode.

2

Olupljeni šalotki in česen drobno sesekljamo. Korenje olupimo in poševno narežemo na tanke rezine. Por očistimo, večja stebla prerežemo po dolgem na polovico in ga narežemo na kolobarje. Brokoli razdelimo na manjše cvetove, stebla tanko narežemo. Sušeni paradižnik narežemo na trakove. Bučko po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm debele rezine.

3

Namočene jurčke narežemo na manjše kose, tekočino shranimo. V velikem loncu segrejemo oljčno olje ter stekleno opražimo šalotko in korenje. Dodamo česen in riž, pražimo 1 minuto in vmešamo paradižnikovo mezgo. Dolijemo juho in tekočino od jurčkov.

4

V juho stresemo origano, janeževo zvezdo in zelišča. Kuhamo rahlo pokrito na majhni temperaturi 10 minut. Nato dodamo sušene paradižnike, por, bučke in brokoli ter kuhamo še 15 minut. Na koncu v juho zamešamo kuhani fižol in čilijeve kosmiče. Juho lahko po želji še pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni