Mineštrone z gobami
Sestavine
- 300 g korenja
- 200 g gomoljne zelene
- 250 g krompirja
- 100 g pora
- 200 g bučk
- 3 šalotke
- 1 konzerva belega fižola (400 g)
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 350 g rjavih šampinjonov
- 1 vejica rožmarina
- 80 g parmezanove skorje v kosu
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 372 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Korenje, zeleno in krompir olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Por in bučko prav tako narežemo na kocke. Šalotko drobno sesekljamo. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo z mrzlo vodo.
V velikem loncu segrejemo 3 žlice olja in šalotko stekleno opražimo. Dodamo korenje, zeleno in krompir ter pražimo 3 minute. V zelenjavo zamešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 30 sekund, dolijemo juho in kuhamo pokrito 30 minut.
Paradižnike narežemo na 4 dele. Rožmarin osmukamo in lističe drobno sesekljamo. Šampinjone očistimo in narežemo na debelejše rezine. V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezane šampinjone in rožmarin ter pražimo na močni vročini 2 do 3 minute. Solimo in popramo.
V juho stresemo paradižnike, fižol in parmezanovo skorjo ter kuhamo na majhni vročini 3 minute. Dodamo še por, bučke in gobe ter kuhamo na majhni vročini 12 minut (juha ne sme vreti). Mineštrone po potrebi začinimo s soljo in poprom ter jo na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem.