Sestavine

  • 300 g korenja
  • 200 g gomoljne zelene
  • 250 g krompirja
  • 100 g pora
  • 200 g bučk
  • 3 šalotke
  • 1 konzerva belega fižola (400 g)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 350 g rjavih šampinjonov
  • 1 vejica rožmarina
  • 80 g parmezanove skorje v kosu
  • sol, poper

Uvod

Čar mineštre, če je primorska, in minestrona, če je sosedov, je v tem, da sta vedno drugačna. V lonec gre to, kar je na voljo in pri roki. Toda pozor, ker je čar vsake jedi na žlico njen nadokus, zanj niso dovolj le sestavine, temveč tudi postopek. Zato (tudi) mineštra ni vreča brez dna, v katero se meče brez logike in vrstnega reda. V tej gobovi se v jušni osnovi kuhajo le korenje, krompir in gomoljasta zelena, vse drugo pa se v njej le greje (brez vrenja). Zato je rezultat vitaminski, čvrst, hrustljav in globok.

Šola okusov: za globino in umami naj poskrbi parmezanova skorja....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 372 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Korenje, zeleno in krompir olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Por in bučko prav tako narežemo na kocke. Šalotko drobno sesekljamo. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo z mrzlo vodo.

2

V velikem loncu segrejemo 3 žlice olja in šalotko stekleno opražimo. Dodamo korenje, zeleno in krompir ter pražimo 3 minute. V zelenjavo zamešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 30 sekund, dolijemo juho in kuhamo pokrito 30 minut.

3

Paradižnike narežemo na 4 dele. Rožmarin osmukamo in lističe drobno sesekljamo. Šampinjone očistimo in narežemo na debelejše rezine. V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezane šampinjone in rožmarin ter pražimo na močni vročini 2 do 3 minute. Solimo in popramo.

4

V juho stresemo paradižnike, fižol in parmezanovo skorjo ter kuhamo na majhni vročini 3 minute. Dodamo še por, bučke in gobe ter kuhamo na majhni vročini 12 minut (juha ne sme vreti). Mineštrone po potrebi začinimo s soljo in poprom ter jo na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni