Sestavine

  • 400 g majhnih jajčevcev
  • 400 g majhnih bučk
  • 1 velika rdeča čebula
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 4 vejice rožmarina
  • sol, poper
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 120 g starih žemelj
  • 60 ml mleka
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 120 g dimljenega sira (scamorza, frico)
  • 1 jajce
  • 40 g izkoščičenih črnih oliv

Uvod

Otroci pojedo preveč burgerjev in čevapčičev! Kaj pa vi? Četudi pometemo pred lastnim pragom, moramo priznati, da mleto meso ima svoj čar, ki se mu je težko upreti. A zakaj bi se upirali in prepovedovali, če pa lahko čufte naredimo na toliko različnih načinov, da so burgerji in čevapčiči med najbolj dolgočasnimi?!

Zato smo (tokrat) sledili logiki mesne štruce, ki sodi med pečenke, tako da je ni mogoče uvrstiti med fast food. Le da smo štruco pomanjšali do štručke – čufte. Vanje smo zamešali topljivi dimljeni sir in olive, za spremljavo pa mleto meso, ki ga vselej pojemo preveč, razbremenili z zelenjavno konkurenco. Kaj je boljše, zapečeni okus čuft ali karamelizirani okus poletne zelenjave?

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Bučke in jajčevce narežemo na 5 mm debele rezine, potresemo z žličko soli, premešamo in pustimo stati 20 minut. Šalotko in česen drobno sesekljamo, stekleno opražimo v majhni ponvi v žlici olja in ohladimo.

2

Žemlje grobo zmeljemo v blenderju, jih stresemo v skodelo, prelijemo z mlekom in krepko premešamo. Sir narežemo na zelo majhne kocke. Olive narežemo na četrtine. Origano osmukamo, lističe grobo sesekljamo in tretjino damo na stran.

3

V skledo stresemo mleto meso, namočeni kruh, jajce, praženo čebulo, origano, sir, olive ter temeljito pregnetemo z rokami. Meso krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Do uporabe ga postavimo v hladilnik.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rdečo čebulo olupimo prerežemo na polovico in narežemo na 1 cm široke trakove. Bučke in jajčevce osušimo ter skupaj z čebulo zmešamo s 4 žlicami olja. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanjo porazdelimo zelenjavo in pečemo v sredini pečice 15 minut, vmes jo premešamo.

5

Iz mesne mase oblikujem 12 majhnih podolgovatih štruc. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in štruce z vseh strani krepko opečemo. Nato jih naložimo na zelenjavo v pekaču in postavimo v pečico za 20 minut. Pred serviranjem potresemo s preostalim origanom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)