Mini mesne štruce z zelenjavo
Sestavine
- 400 g majhnih jajčevcev
- 400 g majhnih bučk
- 1 velika rdeča čebula
- 10 žlic oljčnega olja
- 4 vejice rožmarina
- sol, poper
- 500 g mešanega mletega mesa
- 120 g starih žemelj
- 60 ml mleka
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 120 g dimljenega sira (scamorza, frico)
- 1 jajce
- 40 g izkoščičenih črnih oliv

Bučke in jajčevce narežemo na 5 mm debele rezine, potresemo z žličko soli, premešamo in pustimo stati 20 minut. Šalotko in česen drobno sesekljamo, stekleno opražimo v majhni ponvi v žlici olja in ohladimo.
Žemlje grobo zmeljemo v blenderju, jih stresemo v skodelo, prelijemo z mlekom in krepko premešamo. Sir narežemo na zelo majhne kocke. Olive narežemo na četrtine. Origano osmukamo, lističe grobo sesekljamo in tretjino damo na stran.
V skledo stresemo mleto meso, namočeni kruh, jajce, praženo čebulo, origano, sir, olive ter temeljito pregnetemo z rokami. Meso krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Do uporabe ga postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rdečo čebulo olupimo prerežemo na polovico in narežemo na 1 cm široke trakove. Bučke in jajčevce osušimo ter skupaj z čebulo zmešamo s 4 žlicami olja. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanjo porazdelimo zelenjavo in pečemo v sredini pečice 15 minut, vmes jo premešamo.
Iz mesne mase oblikujem 12 majhnih podolgovatih štruc. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in štruce z vseh strani krepko opečemo. Nato jih naložimo na zelenjavo v pekaču in postavimo v pečico za 20 minut. Pred serviranjem potresemo s preostalim origanom.