Sestavine

  • 2 beljaka
  • sol
  • 1/2 žličke sadnega kisa
  • 85 g sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 150 ml mleka
  • 1/2 izpraskanega vanilijevega stroka
  • 10 g jedilnega škroba
  • 2 rumenjaka
  • 100 ml sladke smetane
  • 250 g jagod
  • 15 g aromatiziranega sladkorja (vrtnica, vanilija)
  • sesekljane pistacije

Uvod

Ko je ruska balerina Ana Pavlova obiskala Avstralijo, so se tam spodaj tako navdušili nad njeno umetnostjo, da so ji po smrti namenili sladico, ki je do danes po vsem svetu doživela nešteto predelav, nadgradenj in bolj ali manj uspešnega kopiranja. Toda pečeni/sušeni beljaki ne manjkajo nikjer!

Tudi naša pavlova ima vse, kar je to torto naredilo za tako slavno - kombinacijo puhastega snega, ki najprej zahrusta, potem pa se hitro stopi, kreme, ki je njegovo nasprotje, gosta, polna, mehka, dišeča, in sadja, ki je vselej sezonsko. Le da ni torta. So poljubčki!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 24 kosov
  • Hranilna vrednost: 57 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut (+ 90 minut za pečenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 100 stopinj. Poltrdo stepemo beljaka, ščepec sladkorja in kis. Nato počasi dodamo 60 g sladkorja in stepamo do trdega snega. Zmešamo sladkor v prahu in škrob ter oboje z lopatko previdno zamešamo v beljakov sneg.

2

Z beljakovo maso napolnimo dresirno vrečko in jo spodaj odrežemo v širini 1 cm. Na peki papir na pekaču nabrizgamo 24 kupčkov s premerom 4 cm. V vsak kupček z žličko naredimo majhno vdolbino (v katero bomo kasneje nabrizgali vanilijevo kremo).

3

Pekač postavimo na drugo rešetko od spodaj ter beljakove kupčke sušimo 1 uro 30 minut. Pavlove so gotove, ko se lahko odlepijo s peki papirja. Pustimo jih ohladiti na rešetki.

4

Za kremo zavremo mleko, 25 g sladkorja, ščepec soli in vanilijevo sredico ter pustimo stati 10 minut. Jedilni škrob gladko razmešamo v 2 žlicah mrzle vode ter vanj zamešamo rumenjaka.

5

Mleko ponovno zavremo in z metlico vmešamo rumenjake. Kuhamo na majhni vročini toliko časa, da krema zavre oz. se zgosti. Takoj jo prelijemo v drugo posodo, na površino kreme položimo prozorno folijo in jo pustimo ohladiti v hladilniku.

6

Jagode narežemo na rezine, potresemo z aromatiziranim sladkorjem in pustimo stati 10 minut. Sladko smetano trdo stepemo in previdno zamešamo v vanilijevo kremo. S kremo napolnimo dresirno vrečko in jo nabrizgamo v vdolbine beljakovih poljubčkov. Na vrh naložimo jagode in potresemo s sesekljanimi pistacijami.

Oceni