Sestavine

  • 350 g tankih govejih zrezkov
  • 2 glavi pak choija
  • 150 g šitake gob
  • 15 g ingverja
  • 2 stroka česna
  • 1 zeleni čili
  • 1 limeta
  • 3 žlice sezamovega olja
  • ščepec rjavega sladkorja
  • 4 žlice sojine omake
  • 1 žlica arašidovega olja
  • 2 majhna sladka krompirja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica sesekljanega timijana
  • 1 žlica sesekljanih rožmarinovih iglic
  • sol, poper

Uvod

Steaki so priljubljeni zato, ker so sočni, hitro pečeni in ponujajo debeli kos mesa. Razen, ko je mesa preveč in je predrago … Takrat so priljubljeni zrezki. Še posebej takšni, ki so hitro pečeni. To so minutni zrezki iz govejega (hrbtnega, ramstek) mesa!

Hitra mesna večerja, ker naravna omaka potrebuje le še kos kruha in brizg limone? Ali zelenjavno kosilo, pri katerem pa se vseeno nočemo odpovedati mesu? Zakaj pa ne kar piknik z žarom?!

Ker je pri steakih meso glavno, je pri minutnih steakih le priloga. Zato smo glavno vlogo prepustili zelenjavi, ki smo jo zato skrbneje izbrali. Pak choi, šitake gobe in sladki krompir niso ravno iz vsakdanje žar-ponudbe, tako kot žar ponavadi tudi nima azijskih vonjav in pikantnosti (sojina omaka, sezamovo olje, ingver, čili).

Sicer pa na žaru običajno tudi ne pečemo zrezkov, temveč steake. A ravno v tem je čar kuhanja - da je vse dovoljeno. Ker so minutni steaki tako hitro gotovi, je potrebno na žaru le bolj paziti kot v ponvi: zelo vroč žar in le minuto, največ dve, na vsaki strani....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Red 2018, Sutor
 
Postopek
1

Ingver in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno narežemo. Limeto stisnemo. Zmešamo marinado iz sojine omake, sezamovega olja, limetinega soka, ingverja, česna, čilija in sladkorja. Prelijemo očiščeni pak choi in pustimo stati 15 minut.

2

3 žlice oljčnega olja, timijan in rožmarin zmešamo ter krepko solimo. Sladki krompir olupimo, narežemo na 5 mm debele rezine, prelijemo z zeliščnim oljem in temeljito premešamo. Šitake in arašidovo olje zmešamo. Meso obrišemo s kuhinjskim papirjem, pokapljamo s preostalim oljčnim oljem in premešamo.

3

Žar in litoželezno ploščo (plančo) dobro segrejemo. V posodo za zelenjavo stresemo marinirani pak choi in šitake, jo postavimo na vroči žar in pečemo 5 do 6 minut. Sladki krompir naložimo na ogreto plančo in pečemo na vsaki strani 2 minuti. Meso položimo na vroče rešetke in ga pečemo na vsaki strani 1 minuto. Solimo in popramo. Zelenjavo, krompir in meso takoj serviramo.

Oceni