Sestavine

  • 800 g majhnega krompirja
  • sol, poper
  • 2 žlici čilijeve paste
  • 4 žlice sojine omake
  • 2 žlici svetle miso paste
  • 6 žlic arašidovega olja
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 300 g majhnega brstičnega ohrovta
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 4 žlice ostrigine omake
  • 60 ml sakeja (ali suhega vermuta)

Uvod

Ko je pečen krompir v svoji klasični in stranski vlogi, kot spremljevalec čim večjega kosa mesa in čim manj zelenjave, je pomembno le, da je čim bolj hrustljavo zapečen. A tako lahko se v Šoli okusov ne bo izmazal! Zakaj pa ne bi bil pečen krompir v glavni vlogi, oziroma, sploh brez mesa?!
Pri takšnih ”vege” željah je na pomoč potrebno poklicati dober miso. Toda, da ne boste rekli, da vas nismo posvarili: Šola okusov je kriva, če vam odslej pri pečenem krompirju ne bo več dovolj, da je le ”zažgan”!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 585 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Laški rizling 2017, Albiana
 
Postopek
1

Krompir temeljito umijemo in kuhamo v slani vodi 15 minut. Kuhani krompir pustimo ohladiti. V veliki skledi zmešamo miso pasto, 4 žlice olja, sezam in čilijevo pasto. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

2

Ohlajeni krompir po želji po dolžini prerežemo na polovico, lahko pa ga pustimo tudi celega. Stresemo ga v skledo, dobro premešamo z miso pasto in krompir porazdelimo na peki papir na pekač. Pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut.

3

Očiščeni brstični ohrovt (večje glavice prerežemo na polovico) blanširamo 1 minuto v vreli slani vodi, ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na 2 cm široke krhlje. Česen drobno sesekljamo.

4

V ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo narezano čebulo 3 minute na srednji vročini. Dodamo brstični ohrovt in česen, dolijemo sezamovo olje in vse skupaj pražimo še nekaj minut. V zelenjavo zamešamo sojino omako, sake in ostrigino omako. Dušimo še 2 minuti in na koncu rahlo popramo. Na ogrete krožnike naložimo pečeni krompir, ki ga potresemo z brstičnim ohrovtom.

Oceni