Sestavine

  • 700 g mladega krompirja
  • šopek fratrove brade
  • 4 inčuni v olju
  • sol
  • 4 žlice oljčnega olja
  • čilijevi kosmiči

Uvod

Kuhanje je preprosto, preproste jedi pa so najboljše! Držite se letnih časov in tisto, kar nam dajo, čim manj spreminjajte. Torej, ko je krompir mlad, je pečen tako dober, da je samostojna jed. Če mu malo pomagamo, pa je vrhunska jed. Okus okrepimo s sardellnimi fileji, da krompirju dodamo umami globino. Ker smo fratrove brade (agretti, salsola soda), ko smo jo našli (v Italiji) kupili dovolj, da je s testeninami razveselila že brokolijevo repico (cime di rapa), smo jo pred koncem pečenja le za nekaj minut dodali tudi krompirju in dobili smo pojedino!

P.s. Če nimate fratrove brade, bo pečen krompir s sardelnimi fileji in čilijem samostojna jed tudi z dovolj veliko skledo zelene solate. Če pa se je v Istri že začela sezona divjih špargljev, bo tudi z njimi mladi krompir pojedina!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir umijemo, stresemo v lonec, dolijemo vodo, dodamo žličko soli in zavremo. Kuhamo ga 10 minut in nato vodo odlijemo. Če so krompirji večji, jih po dolgem razpolovimo.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V ognjevarni posodi segrejemo 3 žlice olja, dodamo inčune in pražimo na majhni vročini 1 minuto, večkrat premešamo z leseno kuhalnico. Dodamo krompir, premešamo in posodo postavimo v pečico za 15 minut. Vmes krompir enkrat obrnemo.

3

Nato dodamo še fratrovo brado, pokapljamo s preostalim oljem, previdno premešamo in postavimo v pečico za 7 do 10 minut. Pred serviranjem po želji rahlo potresemo s čilijevimi kosmiči.

Oceni