Sestavine

  • 500 g mladega krompirja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 150 g mlade špinače
  • 4 žlice nalistanih mandljev
  • 30 g masla
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • 250 ml sladke smetane
  • 100 g svežih majhnih lisičk
  • 1 žlica ghee masla
  • sol, poper

Uvod

Najboljši dokaz, kako kruti smo ponavadi do - zelenjave! Šele takrat, ko nismo, spoznamo zmoto in priznamo napako. Poskusite! Je razlika? Pa kakšna, kajne. Ko je vse tako mlado, je potrebno to s kuhanjem še poudariti, ne pa postarati. Zato bo to poslej vaša in naša najljubša kremna špinača, najboljše pečen krompir in najboljša kombinacija lisičk in mandljev. Stavite?...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir temeljito umijemo, vsakega z ostrim nožem z vrha zarežemo v razmakih 2 milimetra in pazimo, da ga ne prerežemo. Krompir povaljamo v olju, solimo in naložimo z narezano stranjo navzgor na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo v sredini pečice 45 minut.

2

Špinačo očistimo, umijemo in še mokro stresemo v lonec. Dolijemo žlico vode, pokrijemo, zavremo in pokrito dušimo na majhni vročini 3 minute. Vmes večkrat premešamo. Kuhano špinačo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.

3

Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Mandljeve lističe zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in jih stresemo v skodelico, da se ohladijo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezani česen in ga hrustljavo opražimo. Poberemo ga iz ponve na kuhinjski papir, da se osuši.

4

V loncu rahlo segrejemo sladko smetano in jo začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Špinačo dobro ožmemo in sesekljamo. V smetano zamešamo špinačo in parmezan, zavremo in omako grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Omako začinimo z muškatnim oreščkom in po potrebi rahlo dosolimo.

5

Majhno ponev močno segrejemo, vanjo stresemo očiščene lisičke in pražimo na močni vročini 1 do 2 minuti, da spustijo vodo. Vodo nato odlijemo, v ponev dodamo ghee maslo in lisičke pražimo na srednji vročini nekaj minut. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom.

6

Na ogreta krožnika naložimo špinačno kremo, nanjo položimo 4 pečene krompirje in potresemo s pečenimi lisičkami in mandljevimi lističi. Po želji potresemo jed s cvetovi boreča. Preostali krompir serviramo posebej.

Oceni