Mladi krompir, špinača, lisičke
Sestavine
- 500 g mladega krompirja
- 5 žlic oljčnega olja
- 150 g mlade špinače
- 4 žlice nalistanih mandljev
- 30 g masla
- 3 stroki česna
- 3 žlice naribanega parmezana
- 250 ml sladke smetane
- 100 g svežih majhnih lisičk
- 1 žlica ghee masla
- sol, poper
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir temeljito umijemo, vsakega z ostrim nožem z vrha zarežemo v razmakih 2 milimetra in pazimo, da ga ne prerežemo. Krompir povaljamo v olju, solimo in naložimo z narezano stranjo navzgor na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo v sredini pečice 45 minut.
Špinačo očistimo, umijemo in še mokro stresemo v lonec. Dolijemo žlico vode, pokrijemo, zavremo in pokrito dušimo na majhni vročini 3 minute. Vmes večkrat premešamo. Kuhano špinačo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.
Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Mandljeve lističe zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in jih stresemo v skodelico, da se ohladijo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezani česen in ga hrustljavo opražimo. Poberemo ga iz ponve na kuhinjski papir, da se osuši.
V loncu rahlo segrejemo sladko smetano in jo začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Špinačo dobro ožmemo in sesekljamo. V smetano zamešamo špinačo in parmezan, zavremo in omako grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Omako začinimo z muškatnim oreščkom in po potrebi rahlo dosolimo.
Majhno ponev močno segrejemo, vanjo stresemo očiščene lisičke in pražimo na močni vročini 1 do 2 minuti, da spustijo vodo. Vodo nato odlijemo, v ponev dodamo ghee maslo in lisičke pražimo na srednji vročini nekaj minut. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom.
Na ogreta krožnika naložimo špinačno kremo, nanjo položimo 4 pečene krompirje in potresemo s pečenimi lisičkami in mandljevimi lističi. Po želji potresemo jed s cvetovi boreča. Preostali krompir serviramo posebej.