Mlado zelje, fižol in jajce
Sestavine
- 1 majhna glava mladega zelja (500 g)
- 2 šalotki
- 2 žlici ghee masla
- 125 ml zelenjavne jušne osnove
- sol, poper
- muškatni orešček
- kajenski poper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 majhna čebula
- 2 vejici timijana
- 2 žlici masla
- 400 g belega fižola (konzerva)
- 75 ml sladke smetane
- 2 jajci
- 1 žlica črnega sezama
- 1 žlica belega sezama

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 430 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
Zelje očistimo, razrežemo na osmine in izrežemo trdi kocen. Šalotki olupimo in narežemo na tanke trakove. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, šalotko rahlo podušimo, dodamo narezano zelje in ga z vseh strani rahlo rjavo opečemo. Dolijemo 75 ml juhe in pokrito dušimo na majhni vročini 10 minut. Zelje začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom.
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in timijanovi vejici ter rahlo opražimo. Dodamo odcejeni fižol, dolijemo smetano in preostalo juho ter zavremo. Timijan odstranimo in fižol s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladki pire. Začinimo ga s soljo in kajenskim poprom.
Obe vrsti sezama opražimo v ponvi brez maščobe in ga v možnarju z malo soli grobo zdrobimo. Jajci kuhamo v vreli vodi 6 minut, olupimo in razpolovimo. Na ogreta krožnika naložimo fižolov pire in dušeno zelje ter ga potresemo s peteršiljem. Na vrh položimo jajčni polovici in potresemo s sezamom.