Sestavine

  • 1 majhna glava mladega zelja (500 g)
  • 2 šalotki
  • 2 žlici ghee masla
  • 125 ml zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • kajenski poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 majhna čebula
  • 2 vejici timijana
  • 2 žlici masla
  • 400 g belega fižola (konzerva)
  • 75 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • 1 žlica črnega sezama
  • 1 žlica belega sezama

Uvod

Hitro kosilo je preveč(krat) mesno, saj se zdi, da se le zrezek da hitro opeči. V resnici pa zaradi mesa ne ostane časa za zelenjavo, ki je tako le ”nebodijetreba” priloga, torej se z njo ne želita ukvarjati oba, najprej kuhar, potem pa še jedec. Zaradi tega smo mesno-odvisni in posledično debeli! Bolj si odvisen, bolj si lačen in več poješ …

Poskusite, torej, na hitro, toda z zelenjavo. Začudeni boste, kako hitro se da opeči mlado, koničasto zelje, in kako ”potrebna” je ob njem priloga iz fižolovega pireja s kuhanim jajcem. Še kdo pogreša meso? Je še kdo lačen in debel?...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 430 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Zelje očistimo, razrežemo na osmine in izrežemo trdi kocen. Šalotki olupimo in narežemo na tanke trakove. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, šalotko rahlo podušimo, dodamo narezano zelje in ga z vseh strani rahlo rjavo opečemo. Dolijemo 75 ml juhe in pokrito dušimo na majhni vročini 10 minut. Zelje začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom.

2

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in timijanovi vejici ter rahlo opražimo. Dodamo odcejeni fižol, dolijemo smetano in preostalo juho ter zavremo. Timijan odstranimo in fižol s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladki pire. Začinimo ga s soljo in kajenskim poprom.

3

Obe vrsti sezama opražimo v ponvi brez maščobe in ga v možnarju z malo soli grobo zdrobimo. Jajci kuhamo v vreli vodi 6 minut, olupimo in razpolovimo. Na ogreta krožnika naložimo fižolov pire in dušeno zelje ter ga potresemo s peteršiljem. Na vrh položimo jajčni polovici in potresemo s sezamom.

Oceni