Mlado zelje in sladki krompir z žara
Sestavine
- MLADO ZELJE
- 1 srednje veliko koničasto zelje
- sol, poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 100 g domače majoneze
- SLADKI KROMPIR
- 2 srednje velika sladka krompirja
- 2 vejici rožmarina
- 3 žlice oljčnega olja
- kajenski poper
- 70 g sesekljanih opraženih mandljev (neobvezno)
Zelje očistimo in razrežemo na štiri oz. osem kosov, odvisno od velikosti zeljne glave; trdega kocena ne izrežemo. V velikem loncu zavremo soljeno vodo in zelje blanširamo 1 do 2 minuti. Prelijemo ga z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Začinimo ga s soljo in sveže mletim poprom ter premažemo z oljem.
Sladki krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Rožmarin osmukamo in iglice drobno sesekljamo. Rezine krompirja začinimo s soljo, kajenskim poprom in rožmarinom ter jih pokapljamo z oljem.
Žar segrejemo in nanj postavimo plančo. Ko je dovolj vroča, po njej razporedimo sladki krompir in pečemo 10 minut, vmes krompir večkrat previdno premešamo. Proti koncu pečenja na plančo naložimo zelje in ga zlato rjavo opečemo.
Pred serviranjem zelje začinimo z muškatnim oreščkom in pokapljamo z majonezo. Sladki krompir potresemo z mandlji. Pečeno zelje in sladki krompir sta odlični prilogi govedini ali svinjini na žaru.