Mlečni riž, pečena rabarbara, pehtran
Sestavine
- 100 g mlečnega riža
- 700 ml mleka
- 1 žlička naribane pomarančne lupine
- 3 lovorovi listi
- 1 cimetova palčka
- sol
- 100 ml sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- 100 g grškega jogurta
- 400 g rabarbare
- 75 g sladkorja
- 10 g pehtrana
- 1 zavitek vanijevega sladkorja
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ čas za hlajenje)
Pečico segrejemo na 170 stopinj. V ognjevarno posodo (30 x 20 cm) z robom nalijemo mleko ter dodamo riž, lovor, cimet in ščepec soli. Postavimo jo v sredino pečice za 60 minut, po 30 minutah jo prestavimo na nižjo rešetko. Med pečenjem riž večkrat premešamo, da se skorja na vrhu ne zapeče. Pečeni riž preložimo v skledo, vanj zamešamo vaniljev sladkor in ohladimo.
Temperaturo v pečici zvišamo na 250 stopinj. Rabarbaro očistimo in jo samo na notranji strani olupimo. Narežemo jo na 5 cm dolge kose. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj stresemo narezano rabarbaro, sladkor in nekaj vejic pehtrana. Premešamo in pečemo na srednji rešetki 12 do 15 minut. Pečeno rabarbaro ohladimo in nato odstranimo pehtran.
Preostali pehtran osmukamo in liste drobno sesekljamo. Sladko smetano poltrdo stepemo in jo z jogurtom zamešamo v ohlajeni riž. V steklene posode naložimo mlečni riž in pečeno rabarabaro ter potresemo s pehtranom.