Sestavine

  • 100 g mlečnega riža
  • 700 ml mleka
  • 1 žlička naribane pomarančne lupine
  • 3 lovorovi listi
  • 1 cimetova palčka
  • sol
  • 100 ml sladke smetane
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 100 g grškega jogurta
  • 400 g rabarbare
  • 75 g sladkorja
  • 10 g pehtrana
  • 1 zavitek vanijevega sladkorja

Uvod

Mlečni riž je na štedilniku potrebno ves čas mešati. Ta mlečni riž pa je iz pečice! Mlečni riž je potrebno še vroč posuti s čokolado v prahu, zato je primeren za večerjo, ne pa za sladico. Ta mlečni riž pa se ohladi, da je za osvežitev po lahkem pomladnem/poletnem kosilu. Mlečni riž je le to, kar pove ime, riž skuhan v mleku. Ta mlečni riž pa diši po vaniliji, cimetu, lovorju, pehtranu. Mlečni riž s pehtranom, saj to ne gre … Z navadnim mlečnim rižem ne, s tem pač! Saj ni s čokolado, temveč z rabarbaro.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 170 stopinj. V ognjevarno posodo (30 x 20 cm) z robom nalijemo mleko ter dodamo riž, lovor, cimet in ščepec soli. Postavimo jo v sredino pečice za 60 minut, po 30 minutah jo prestavimo na nižjo rešetko. Med pečenjem riž večkrat premešamo, da se skorja na vrhu ne zapeče. Pečeni riž preložimo v skledo, vanj zamešamo vaniljev sladkor in ohladimo.

2

Temperaturo v pečici zvišamo na 250 stopinj. Rabarbaro očistimo in jo samo na notranji strani olupimo. Narežemo jo na 5 cm dolge kose. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj stresemo narezano rabarbaro, sladkor in nekaj vejic pehtrana. Premešamo in pečemo na srednji rešetki 12 do 15 minut. Pečeno rabarbaro ohladimo in nato odstranimo pehtran.

3

Preostali pehtran osmukamo in liste drobno sesekljamo. Sladko smetano poltrdo stepemo in jo z jogurtom zamešamo v ohlajeni riž. V steklene posode naložimo mlečni riž in pečeno rabarabaro ter potresemo s pehtranom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)