Sestavine

  • 500 ml mleka
  • 125 g riža za mlečni riž (kratkozrnati riž)
  • sol
  • 120 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • cimet
  • 300 g zrelih sliv
  • 100 ml rdečega portovca
  • 25 g rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke jedilnega škroba
  • 100 g vakumiranih kostanjev
  • 40 g masla

Uvod

Najboljši mlečni riž? Zagotovo jeseni! Najlepši uvod v jesen. Najlepša nagrada po sprehodu v jesenskem gozdu, ki je že odvrgel prve kostanje. Najlepši posladek jeznega dne, ki piha, moči, temni in hladi. Najlepša jesenska sladica po kosilu, ki se je tako lepo že začelo, z bučno juho; najlepša večerja po dolgem sprehodu, ki je bil boljša izbira od TV dnevnika; in najlepši zajtrk, če je ostalo še kaj od večerje.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

V loncu zavremo mleko, 40 g sladkorja, ščepec soli, vanilijev sladkor in ščepec cimeta. Dodamo riž in kuhamo na majhni vročini 20 minut, vmes večkrat premešamo.

2

Slive razpolovimo in izkoščičimo. Zavremo portovec, rjavi sladkor in 1/2 žličke cimeta, dodamo slive in dušimo na majhni vročini 1 do 2 minuti. Jedilni škrob razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo slivov kompot.

3

Tri kostanje damo na stran, preostale razrežemo na četrtine. V majhni ponvi karameliziramo preostali sladkor, dolijemo 30 ml vode in dodamo maslo. Segrevamo na majhni vročini, da se vse poveže. V ponev stresemo narezane kostanje in previdno premešamo.

4

Cele kostanje fino naribamo. V globoka krožnika naložimo mlečni riž, prelijemo s slivovim ragujem, potresemo s karameliziranimi kostanji in naribanimi kostanji.

Oceni