Mlečni riž s slivami in kostanji
Sestavine
- 500 ml mleka
- 125 g riža za mlečni riž (kratkozrnati riž)
- sol
- 120 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- cimet
- 300 g zrelih sliv
- 100 ml rdečega portovca
- 25 g rjavega sladkorja
- 1/2 žličke jedilnega škroba
- 100 g vakumiranih kostanjev
- 40 g masla

Uvod
Najboljši mlečni riž? Zagotovo jeseni! Najlepši uvod v jesen. Najlepša nagrada po sprehodu v jesenskem gozdu, ki je že odvrgel prve kostanje. Najlepši posladek jeznega dne, ki piha, moči, temni in hladi. Najlepša jesenska sladica po kosilu, ki se je tako lepo že začelo, z bučno juho; najlepša večerja po dolgem sprehodu, ki je bil boljša izbira od TV dnevnika; in najlepši zajtrk, če je ostalo še kaj od večerje.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
V loncu zavremo mleko, 40 g sladkorja, ščepec soli, vanilijev sladkor in ščepec cimeta. Dodamo riž in kuhamo na majhni vročini 20 minut, vmes večkrat premešamo.
Slive razpolovimo in izkoščičimo. Zavremo portovec, rjavi sladkor in 1/2 žličke cimeta, dodamo slive in dušimo na majhni vročini 1 do 2 minuti. Jedilni škrob razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo slivov kompot.
Tri kostanje damo na stran, preostale razrežemo na četrtine. V majhni ponvi karameliziramo preostali sladkor, dolijemo 30 ml vode in dodamo maslo. Segrevamo na majhni vročini, da se vse poveže. V ponev stresemo narezane kostanje in previdno premešamo.
Cele kostanje fino naribamo. V globoka krožnika naložimo mlečni riž, prelijemo s slivovim ragujem, potresemo s karameliziranimi kostanji in naribanimi kostanji.