Mont Blanc
Sestavine
- 200 g moke
- 120 g mrzlega masla
- 30 g sladkorja
- 1/4 žličke soli
- 1/2 žlice belega vinskega kisa
- 1 žlica javorjevega sirupa
- 1 žlica glukoze (sirup)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 120 g ameriških orehov
- ščepec solnega cveta
- 50 g čokolade (70 %)
- 300 g sladke kostanjeve kreme (Clement Faugier)
- 300 ml sladke smetane
- 1 žlička vinjaka
- 1 žlička sladkorja v prahu

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 35 minut (+ 1 ura za hlajenje testa)
Maslo narežem na kocke in ga stresemo skupaj z moko, sladkorjem in soljo v stekleno posodo blenderja. Zmešamo ter dolijemo kis in 3 žlice mrzle vode. Vse skupaj miksamo nekaj sekund, nato stresemo na delovno površino, na hitro zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v kroglo, sploščimo in zavijemo v prozorno folijo. Postavimo ga v hladilnik za 1 uro.
Modelčke za tarte (premer 8 cm, višina 2-3 cm) dobro namastimo. Testo med dvema plastema prozorne folije tanko razvaljamo (3 mm) in izrežemo kroge s premerom 14 cm. Položimo jih v namaaščene modelčke, previdno pritisnemo na dno in ob robove ter pustimo, da testo malce visi preko roba. Modelčke postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo prekrijemo s peki papirjem, do vrha modelčka nasujemo suho lečo ali fižol in pečemo v sredini pečice 18 minut. Nato odstranimo papir z lečo in pečemo še 8 minut, da testo dobi zlato rjavo barvo. Testo v modelčkih ohladimo na rešetki. Šele nato poravnamo robove in pečeno testo stresemo iz modelčkov.
Temperaturo v pečici zvišamo na 210 stopinj. V lončku na majhni temperaturi segrejemo javorjev sirup, glukozo in rjavi sladkor. Ko je sladkor stopljen, v sirup zamešamo orehe in solni cvet. Stresemo jih na peki papir na pekač, poravnamo in postavimo v pečico za 5 do 7 minut. Pazimo, da karamela ne potemni preveč. Karamelizirane orehe ohladimo in narežemo na večje kose.
Čokolado raztopimo nad soparo. S pomočjo čopiča premažemo pečeno testo po notranji strani s stopljeno čokolado in pustimo stati 30 minut, da se čokolada strdi. Kostanjevo kremo z metlico gladko zmešamo. Sladko smetano, vinjak in sladkor v prahu stepemo v ne pretrdo smetano.
Tortice do polovice napolnimo s kostanjevo kremo, nanjo porazdelimo stepeno smetano v obliki kupole in potresemo s karameliziranimi orehi.