Sestavine

  • 200 g moke
  • 120 g mrzlega masla
  • 30 g sladkorja
  • 1/4 žličke soli
  • 1/2 žlice belega vinskega kisa
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 1 žlica glukoze (sirup)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 120 g ameriških orehov
  • ščepec solnega cveta
  • 50 g čokolade (70 %)
  • 300 g sladke kostanjeve kreme (Clement Faugier)
  • 300 ml sladke smetane
  • 1 žlička vinjaka
  • 1 žlička sladkorja v prahu

Uvod

Priprave na zasneženo zimo. Na smučarsko sezono. Na spust z visokih planin. Zato smo izbrali kar najvišjo med evropskimi gorami. Tudi z nje se da smučati, na italijansko stran je bolj strmo, na francosko pa daljše in lepše. Obe strani, torej, zahtevata veliko moči in energije. Zato se je potrebno dobro podpreti. Zato je tudi v Šoli okusov enkrat recept, ki ne varčuje s kalorijami. Krhko testo za dno, čokolada, da ga učvrsti za nadev, ki je iz kostanjeve kreme. Čez vse to pa čim več ”snega”, da bo smuka čim daljša in bolj strma. Ker bo zato med spustom potrebno počivati in se dodatno okrepčati, smo ameriške orehe še karamelizirali. Ugodno smuko vam želimo!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 35 minut (+ 1 ura za hlajenje testa)
 
Postopek
1

Maslo narežem na kocke in ga stresemo skupaj z moko, sladkorjem in soljo v stekleno posodo blenderja. Zmešamo ter dolijemo kis in 3 žlice mrzle vode. Vse skupaj miksamo nekaj sekund, nato stresemo na delovno površino, na hitro zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v kroglo, sploščimo in zavijemo v prozorno folijo. Postavimo ga v hladilnik za 1 uro.

2

Modelčke za tarte (premer 8 cm, višina 2-3 cm) dobro namastimo. Testo med dvema plastema prozorne folije tanko razvaljamo (3 mm) in izrežemo kroge s premerom 14 cm. Položimo jih v namaaščene modelčke, previdno pritisnemo na dno in ob robove ter pustimo, da testo malce visi preko roba. Modelčke postavimo v hladilnik za 30 minut.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo prekrijemo s peki papirjem, do vrha modelčka nasujemo suho lečo ali fižol in pečemo v sredini pečice 18 minut. Nato odstranimo papir z lečo in pečemo še 8 minut, da testo dobi zlato rjavo barvo. Testo v modelčkih ohladimo na rešetki. Šele nato poravnamo robove in pečeno testo stresemo iz modelčkov.

4

Temperaturo v pečici zvišamo na 210 stopinj. V lončku na majhni temperaturi segrejemo javorjev sirup, glukozo in rjavi sladkor. Ko je sladkor stopljen, v sirup zamešamo orehe in solni cvet. Stresemo jih na peki papir na pekač, poravnamo in postavimo v pečico za 5 do 7 minut. Pazimo, da karamela ne potemni preveč. Karamelizirane orehe ohladimo in narežemo na večje kose.

5

Čokolado raztopimo nad soparo. S pomočjo čopiča premažemo pečeno testo po notranji strani s stopljeno čokolado in pustimo stati 30 minut, da se čokolada strdi. Kostanjevo kremo z metlico gladko zmešamo. Sladko smetano, vinjak in sladkor v prahu stepemo v ne pretrdo smetano.

6

Tortice do polovice napolnimo s kostanjevo kremo, nanjo porazdelimo stepeno smetano v obliki kupole in potresemo s karameliziranimi orehi.

Oceni