Sestavine

  • 1 morska lastovica (ca. 1,2 kg)
  • 400 g mladega krompirja
  • 1 velik koromač
  • sol
  • kajenski poper
  • oljčno olje
  • 1 bio limona
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Morska lastovica (ali kokot) je riba, ki lahko tudi leti, pa še govori! Nekatere vrste (v Jadranu je devet vrst lastovic, za ribolov sta pomembni dve) pri krčenju zračnega mehurja spuščajo glasove, ki ribiče spominjajo na kruljenje, zato lastovkam na Hrvaškem pravijo tudi prasice. Svoje letalne sposobnosti morska lastovica uporabi pri bežanju pred plenilci, ko skoči iz vode, razširi prsne plavuti kot krila jadralnega letala in preleti tudi več sto metrov.

Hkrati so morske lastovke zelo lepe ribe, z okroglo glavo z velikimi očmi in močnim koščenim oklepom, ki spominja na čelado, ter podolgovatim telesom pisanih barv, od ognjeno rdeče do zelenkasto modre, po hrbtu najpogosteje rdečkaste in rjave s temnejšimi pegami, po trebuhu pa svetlejše, skoraj belkaste barve.

In, seveda, so tudi okusne! V karanteni so zaradi zaprtja restavracij ”priletele” tudi v naše ribarnice, zato priporočamo nakup....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Malvazija amfora 2013, Rojac
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir temeljito umijemo, osušimo na papirju, solimo in pokapljamo z oljem. Temeljito premešamo in stresemo na velik pekač. Postavimo ga v sredino pečice za 15 minut.

2

Koromač narešemo na 1 cm debele rezine. Ribo umijemo, obrišemo do suhega in temeljito posolimo. V trebušno votlino damo rožmarin in dve rezini limone.

3

Temperaturo v pečici zvišamo na 230 stopinj. Na pekač položimo ribo in jo izdatno pokapljamo z oljem. Naokrog naložimo koromač, ga začinimo s soljo, kajenskim poprom in oljem.

4

Pekač postavimo v sredino pečice za 20 do 25 minut. Krompir pred serviranjem potresemo s peteršiljem.

Oceni