Sestavine

  • 500 g mešanih paradižnikov
  • 2 žlici oliv
  • 1 kg morske žabe (samo rep brez kože)
  • šopek zelišč (timijan, rožmarin, žajbelj)
  • 2 lovorova lista
  • 5 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 75 ml belega vina
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladkorja
  • 100 ml ribjega ali zelenjavnega fonda

Uvod

Nekatere jedi je potrebno jesti doma. Zato, ker lahko paradižnike sam natrgaš, vseh barv in vseh oblik. Zato, ker na morju znajo ribe le polagati na žar, v gostilnah pa jih le prelivati s česnom. Zato, ker morje povsod družijo s preveč svežimi in preveč dišečimi vini. In zato, ker se le doma krompir v oblicah kopa v dovolj masla.

Zato, ko doma ”ulovimo” takšen žabji rep, ga naredimo po svoje, z veliko paradižnika, čebule, zelišč in omake, čisto drugače kot povsod, zato pa tako po domače!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: QV-bela zvrst 2015, Colja Vino
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Paradižnike umijemo, narežemo na rezine in naložimo v pekač. Rep morske žabe na vsaki strani ob sredinski kosti zarežemo 2 cm globoko in v zarezi vtaknemo zeliščne vejice.

2

Šalotko narežemo na tanke kolobarje, česen pa na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja in morsko žabo z obeh strani na hitro opečemo. Solimo in popramo ter jo položimo na paradižnike v pekač.

3

V drugi ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo šalotko in česen ter oboje stekleno opražimo. Dolijemo vino, malce pokuhamo ter vmešamo paradižnikovo mezgo in sladkor. Dolijemo fond in zavremo. Z omako prelijemo paradižnike in ribo ter postavimo v pečico za 20 minut. Odlična priloga je kuhan krompir ali sveža bageta.

Oceni