Morska žaba v slanini na žaru
Sestavine
- 2 velika fileja morske žabe (brez srednje kosti)
- šopek bazilike
- 2 stroka česna
- 20 g ingverja
- 1 pomaranča
- 100 g sušenih paradižnkkov v olju
- sol, poper
- 250 g tankih rezin dimljene slanine
- 6 mladih glav česna
- 100 g slanega masla
- 4 vejice timijana
- 700 g mladega krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- alu folija
Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2009, Dolc
Filejem morske žabe odstranimo vse sive membrane. Česen in ingver olupimo ter drobno narežemo, baziliko osmukamo in stisnemo sok pomaranče. V blenderju zmiksamo v gladko pasto odcejene paradižnike, česen, baziliko, ingver in 2 žlici pomarančnega soka. Če je pasta pregosta, jo razredčimo s pomarančnim sokom. Začinimo jo s soljo in poprom.
Na veliko desko naložimo rezine slanine eno ob drugo tako, da se rahlo prekrivajo. Nanjo položimo en file, ga premažemo s paradižnikovo pasto in pokrijemo z drugim filejem (obrnemo ga obratno, tako da je tanjši del na spodnjem debelejšem delu). Tesno prekrijemo z leve in desne s slanino.
Česnovim glavam odrežemo pokrove in jih shranimo. Na vsakega damo žlico masla in ptresemo s timijanovimi lističi. Pokrijemo z odrezanimi pokrovi in vsako glavo posebej zavijemo v kos alu folije.
Krompir umijemo, dobro osušimo ter v skledi zmešamo z oljem in 1/2 žličke soli. Vsak krompir posebej zavijemo v kos alu folije.
Žar segrejemo na srednjo temperaturo. Najprej nanj naložimo krompir in ga pečemo 15 minut. Nato na rešetko položimo zavito morsko žabo in naokrog česen. Pečemo 10 minut, nato žabo previdno obrnemo in pečemo še 10 minut.
Krompir odvijemo in stresemo v servirno posodo. Česnom odstranimo alu folijo. Pečeno morsko žabo narežemo na rezine ter skupaj s pečenim česnom in krompirjem naložimo na krožnike. Krompir potresemo s peteršiljem.