Morski list s kaprami
Sestavine
- 2 morska lista (a 350 g)
- 2 žlici majhnih kaper v olju
- 4 žlice masla
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol, poper

Uvod
Zjutraj se ribiča v majhnem čolnu s še manjšo vrečko pripeljeta v mandrač. ”Le listi,” sporočita konec novembra, ko se ravno začenja njihov čas. ”Le s kaprami, takšni so najboljši” odgovori kuharica, kar pa ne pomeni, da naredi čisto klasiko, francoski recept za Sole meuniere (morski list po mlinaričino).
Listu slecite kožo, najprej na vrhnji, nato še na beli strani, začnite pri repu, ki ga pomočite za nekaj sekund v vrelo vodo, da bo manj drsel, Zarežite počez in previdno, da lahko kožo primete, najboljše s papirno brisačo. Potem močno povlecite. Gre! Glavo odrežite, notranjost odstranite.
Kapre morajo biti majhne, torej cvetovi! Čeprav ribe plavajo, lista ni potrebno utopiti v maslu. Jurčki niso obvezen, temveč dobrodošel dodatek.
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay 2013, Kovačević
Morska lista očistimo in odstranimo kožo. Osušimo ju s kuhinjskim papirjem in nato rahlo začinimo s soljo in poprom. V ne preveliki ponvi segrejemo 2 žlici masla, vanj položimo lista, ju rahlo privzdignemo, da pod njiju steče stopljeno maslo in ju pečemo na srednji vročini 2 do 3 minute. Vmes v ponev dodamo še žlico masla in lista med pečenjem polivamo z maslom. Tako se maslo med pečenjem ne zažge.
Nato lista obrnemo in ju spečemo še na drugi strani. Dodamo še zadnjo žlico masla. Pred koncem po vrhu potresemo kapre in peteršilj, prelijemo z vročim maslom in pečena lista prestavimo na ogreta krožnika. Odlična priloga je kuhani masleni krompir s peteršiljem in hitro opraženi jurčki.