Sestavine

  • 2 morska lista
  • 1 žlica moke
  • 7 žlic masla
  • 1 žlica kaper
  • 1/2 limone
  • 300 g zmrznjenega graha
  • 2 solatna srčka
  • 2 mladi čebuli
  • sveži timijan
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 500 g majhnega krompirja
  • maslo in peteršilj za krompir

Uvod

Tukaj morskega lista nismo utopili v maslu, tukaj pa ga bomo! Takrat ne čisto po mlinaričino, tokrat pa klasični sole meuniere. Prvič le kapre, drugič pa kapre z limono in rjavim maslom. Čar kuhanja je ravno v tem - da ni nikoli enako, je pa vedno enako dobro … Velja še posebej za prilogo. Za krompir v oblicah se tako ve, da ima najraje maslo, za solato pa, da nima rada ribe. Zato pa smo jo skuhali! In zato zraven nismo ponudili ”maslenega” chardonnaya, temveč elegantno, čeprav nefiltrirano, rebulo, selekcijo Marjana Simčiča, 2011....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija, 2011, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Grah blanširamo v slani vreli vodi 1 minuto, ga prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Solato razdelimo na liste. Mlado čebulo narežemo na 1 cm široke kolobarje. Krompir olupimo, narežemo na krhlje in ga skupahmo do mehkega v slani vodi.

2

Morska lista očistimo in odstranimo kožo. Osušimo ju s kuhinjskim papirjem, rahlo solimo in popramo ter povaljamo v moki. Odvečno moko otresemo.

3

V ne preveliki ponvi segrejemo 2 žlici masla, vanj položimo lista, ju rahlo privzdignemo, da pod njiju steče stopljeno maslo in ju pečemo na srednji vročini 2 do 3 minute. Vmes v ponev dodamo še žlico masla in lista med pečenjem polivamo z maslom. Tako se maslo med pečenjem ne zažge. Nato lista obrnemo in pečemo še 1 minuto.

4

V ponvi segrejemo 3 žlice masla, dodamo čebulo in osmukani timijan ter pražimo 1 minuto. Dodamo blanširani grah in solato, dolijemo nekja žlic vode, solimo in popramo ter dušimo na majhni temperaturi 10 minut. Kuhani krompir zabelimo s stopljenim maslom in potresemo s peteršiljem.

5

V majhni ponvi segrevamo 2 žlici masla do svetlo rjave barve, vmešamo sok polovice limone in kapre. Na ogrete krožnike naložimo grah s solato, krompir in ribje fileje. Prelijemo jih z limonovim maslom in takoj serviramo.

Oceni