Morski pes in jurčki iz pečice
Sestavine
- 250 g svežih jurčkov
- 4 vejice timijana
- 7 žlic oljčnega olja
- poper
- 4 kotleti morskega psa (a 80 g)
- solni cvet
- 1 strok rdečega čilija
- 1/2 bio limone
- 2 žlici masla
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 415 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
Pečico segrejemo na 220 stopinj (s funkcijo ventilatorja). Jurčke očistimo in večje narežemo na ne premajhne kose. Na pekaču jih zmešamo s timijanovimi lističi, 5 žlicami olja in sveže mletim poprom. Pečemo jih na drugi rešetki od spodaj 10 minut.
Medtem ribje kotlete začinimo s soljo in poprom. Čiliju odstranimo semenje in ga narežemo na trakove. Limono narežemo na rezine.
V ponvi segrejemo preostalo olje in ribje kotlete pečemo 1 minuto. Nato jih obrnemo, v ponev stresemo narezani čili, rezine limone in maslo ter pečemo na srednji temperaturi še nekaj minut, pri tem vse nekajkrat pokapljamo z maščobo od pečenja.
Pečene jurčke potresemo s solnim cvetom in postrežemo skupaj s pečenimi kotleti morskega psa. Priloga je lahko hrustljava bageta ali kuhani krompir, prelit z maslom in peteršiljem.