Sestavine

  • 8 kotletov morskega psa
  • solni cvet
  • sveže mleti poper
  • oljčno olje
  • 700 g majhnega krompirja
  • 400 g blitve
  • 6 strokov česna
  • 1 strok čilija
  • nastrgana limonova lupina
  • 1 žlica limonovega soka

Uvod

Sestavine narekujejo recept! Pravzaprav je to najbolj pomembno pravilo dobrega kuhanja. Če ga spoštuješ, je vse drugo potem lahko; ko ga spoštuješ, namreč, dobro ješ. Zato pri morskem psu ni bilo dileme. Ko smo ga zagledali v ribarnici, je bilo potrebno le še narediti dovolj prostora v hladilni skrinji za pot iz Dalmacije do doma. In seveda smo ga zamrznili, saj morski pes se ne poje naenkrat … Potem je potrpežljivo počakal na lepo vreme, da je šel odtajan s svojimi debelimi kotleti, le z dodatkom grobo zrnate piranske soli in sveže mletega popra, na vroči žar, le za minuto na eno in še toliko na drugo strani.

Ko imaš prave sestavine, je potrebno le še malo pomoči v zadnjem trenutku. Zato blitva s krompirjem dobi šele na krožniku česen, ki se je počasi s ščepcem čilija konfitiral v olivnem olju, in morski pes dobi šele, ko je že na blitvi, posip sveže naribane limonove lupine in nekaj kapljic njenega soka.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2018, Ščurek
 
Postopek
1

Krompir olupimo in skuhamo do mehkega v slani vodi. Blitvo očistimo, blanširamo v slani vodi 3 minute, jo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.

2

Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Čiliju odstranimo peške in ga drobno narežemo. V majhni ponvi rahlo segrejemo 4 žlice olja ter pražimo česen in čili na majhni temperaturi 5 minut. Pazimo, da česen ne porjavi. Nato česen poberemo iz olja in ga odcedimo na papirju.

3

Kuhani krompir olupimo in vsakega sploščimo z vilico. V večji ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo ožeto blitvo in pretlačeni krompir, previdno premešamo in pražimo na srednji temperaturi 1 minuto oz. da se zelenjava segreje. Pokapljamo z limonovim sokom.

4

Kotlete morskega psa rahlo premažemo z oljem in spečemo na vročem žaru. Pečene začinimo s soljo in poprom. Na ogrete krožnike naložimo blitvo s krompirjem in prelijemo s česnovim oljem. Na vrh damo kotlete in jih potresemo s hrustljavim česnom ter limonovo lupino.

Oceni