Morski pes na žaru z blitvo
Sestavine
- 8 kotletov morskega psa
- solni cvet
- sveže mleti poper
- oljčno olje
- 700 g majhnega krompirja
- 400 g blitve
- 6 strokov česna
- 1 strok čilija
- nastrgana limonova lupina
- 1 žlica limonovega soka

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Rebula 2018, Ščurek
Krompir olupimo in skuhamo do mehkega v slani vodi. Blitvo očistimo, blanširamo v slani vodi 3 minute, jo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.
Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Čiliju odstranimo peške in ga drobno narežemo. V majhni ponvi rahlo segrejemo 4 žlice olja ter pražimo česen in čili na majhni temperaturi 5 minut. Pazimo, da česen ne porjavi. Nato česen poberemo iz olja in ga odcedimo na papirju.
Kuhani krompir olupimo in vsakega sploščimo z vilico. V večji ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo ožeto blitvo in pretlačeni krompir, previdno premešamo in pražimo na srednji temperaturi 1 minuto oz. da se zelenjava segreje. Pokapljamo z limonovim sokom.
Kotlete morskega psa rahlo premažemo z oljem in spečemo na vročem žaru. Pečene začinimo s soljo in poprom. Na ogrete krožnike naložimo blitvo s krompirjem in prelijemo s česnovim oljem. Na vrh damo kotlete in jih potresemo s hrustljavim česnom ter limonovo lupino.