Sestavine

  • 100 g motovilca
  • 100 g vakumiranih kostanjev
  • 1 šalotka
  • 5 žlic olja grozdnih pečk (Steyer)
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 50 ml piščančje jušne osnove
  • 1 žlička pekoče gorčice
  • sol, poper
  • 300 g hokaido buče
  • 25 g ghee masla
  • 50 g bučnih semen
  • 70 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 250 ml svežega pomarančnega soka
  • 75 g mrzlega masla
  • 100 g dimljenih račjih prsi

Uvod

Če je solata ob glavni jedi, potrebuje čim večjo skledo. Če pa je solata za predjed, je nikar ne potunkajte v globino. Solata v skledi je slovenska tradicija, solata na plitvem krožniku pa je tradicija Šole okusov, ker nam je vitaminov škoda le za zrezek in krompir. Naredite iz solate - jed!

V tej solatni jedi se naučite zmešati klasični vinaigrette s šalotko in gorčico, glazirati kostanje, hitro popeči bučo in kupiti dimljene račje prsi … To je kuhanje, pa čeprav je solata (tukaj) hladna predjed! Le prave sestavine je potrebno prav zmešati in že je dobro....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Motovilec očistimo, umijemo in dobro odcedimo. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in šalotko pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Dolijemo kis in juho ter ponev odstavimo s štedilnika. V šalotko zamešamo preostalo olje in gorčico, začinimo s soljo in poprom ter preliv ohladimo.

2

Bučo očistimo in narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in narezano bučo skupaj z bučnimi semeni pečemo na srednji temperaturi 4 minute, vmes rezine obrnemo. Rahlo solimo in popramo.

3

V majhni ponvi karameliziramo sladkor, vanj stresemo kostanje in cimetovo palčko, premešamo in dolijemo pomarančni sok. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 6 do 8 minut. Ponev odstavimo s štedilnika in vmešamo mrzlo maslo.

4

Motovilec zmešamo s pripravljenim prelivom in naložimo na krožnike. Dodamo pečeno bučo, bučna semena, glazirane kostanje in rezine dimljenih račjih prsi.

Oceni