Mousse bele čokolade in ananas
Sestavine
- 100 ml kokosovega mleka
- 125 g bele čokolade
- 2 lista želatine
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlica limetinega soka
- 1 žlička naribane limetine lupinice
- 2 žlici kokosovega likerja
- 300 ml sladke smetane
- 300 g olupljenega zrelega ananasa
- 10 g svežega ingverja
- 2 vejici limonove trave
- 35 g sladkorja
- 150 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 476 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut + 4 ure za hlajenje
- Priporočeno vino: Sladka Negra 2006, Joško Renčel
Želatino namočimo v mrzli vodi. Kokosovo mleko zavremo in v njem raztopimo drobno narezano čokolado.
Jajce in rumenjak zmešamo v kovinski posodi, jo postavimo nad vodno kopel in z metlico stepamo toliko časa, da dobimo gosto kremo. Vmešamo toplo čokoladno maso in ožeto želatino. Na koncu dodamo še kokosov liker, limetin sok in lupinico.
Kremo rahlo ohladimo, vmes večkrat premešamo. Smetano ne pretrdo stepemo in previdno zamešamo v čokoladno kremo. S kremo napolnimo kozarce, jih zapremo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.
Ananas narežemo na majhne kocke. V loncu karameliziramo sladkor, dolijemo pomarančni sok in dodamo naribani ingver in narezana stebla limonske trave ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se sladkor stopi. Vmešamo narezani ananas in kompot ohladimo. Pred serviranjem ga potresemo po čokoladni kremi.