Mousse dišečega traminca in grozdje
Sestavine
- 3 jajca
- 350 ml sladkega dišečega traminca
- 100 g sladkorja
- 5 listov želatine
- 1 vanilijev strok
- 150 g zelenega grozdja
- 150 g rdečega grozdja
- 1 list vlečenega testa
- 3 žlice masla
- 2 žlici sladkorja v prahu

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 420 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
V mrzli vodi namočimo 3 liste želatine. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V skledi zmešamo rumenjake, 30 sladkorja in 150 ml vina, jo postavimo na kozico z vodo, ki narahlo vre, in stepamo z metlico 5 minut, da dobimo gosto kremo.
Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v jajčni kremi. Skledo postavimo v vodo z ledom (pazimo, da voda ne pride v stik s kremo) in mešamo toliko časa, da se krema ohladi.
Beljake s ščepcem soli stepemo v trdi sneg, med stepanjem pa počasi dodajamo preostali sladkor. Sneg previdno zamešamo v jajčno kremo, mousse preložimo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.
Preostalo želatino namočimo v mrzli vodi. Segrejemo 50 ml vina in vaniljevo sredico, dodamo ožeto želatino in jo raztopimo. Dolijemo preostalo vino (150 ml) in tekočino postavimo v hladilnik za 1 uro. Grozdje razpolovimo in zamešamo v vinski žele. Ponovno postavimo v hladilnik
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo premažemo s stopljenim maslom, potresemo s sladkorjem v prahu in položimo na peki papir na pekaču. Pečemo v sredini pečice 5 minut. Ohlajeno testo nalomimo na manjše kose. Iz vinskega moussa z žlico oblikujemo večje žličnike in jih naložimo na krožnik skupaj z želiranim grozdjem in karameliziranimi kosi testa.