Sestavine

  • 3 jajca
  • 350 ml sladkega dišečega traminca
  • 100 g sladkorja
  • 5 listov želatine
  • 1 vanilijev strok
  • 150 g zelenega grozdja
  • 150 g rdečega grozdja
  • 1 list vlečenega testa
  • 3 žlice masla
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Uvod

Za sladek štajerski traminec napoči čas trgatve šele oktobra, za predikatne izbore novembra, za ledeno vino morda šele februarja prihodnje leto. Takšno vino je, torej, nekaj posebnega! Zato ga pijemo po kapljicah ali pa iz njega naredimo elegantno sladico, ki je lahka kot pena in sladka kot požirek najboljšega.

Ker je grozdja škoda za zobanje in so vsega sprešali, je za spremljavo pač namizno, toda v želeju sladkega traminca....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 420 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

V mrzli vodi namočimo 3 liste želatine. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V skledi zmešamo rumenjake, 30 sladkorja in 150 ml vina, jo postavimo na kozico z vodo, ki narahlo vre, in stepamo z metlico 5 minut, da dobimo gosto kremo.

2

Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v jajčni kremi. Skledo postavimo v vodo z ledom (pazimo, da voda ne pride v stik s kremo) in mešamo toliko časa, da se krema ohladi.

3

Beljake s ščepcem soli stepemo v trdi sneg, med stepanjem pa počasi dodajamo preostali sladkor. Sneg previdno zamešamo v jajčno kremo, mousse preložimo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.

4

Preostalo želatino namočimo v mrzli vodi. Segrejemo 50 ml vina in vaniljevo sredico, dodamo ožeto želatino in jo raztopimo. Dolijemo preostalo vino (150 ml) in tekočino postavimo v hladilnik za 1 uro. Grozdje razpolovimo in zamešamo v vinski žele. Ponovno postavimo v hladilnik

5

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo premažemo s stopljenim maslom, potresemo s sladkorjem v prahu in položimo na peki papir na pekaču. Pečemo v sredini pečice 5 minut. Ohlajeno testo nalomimo na manjše kose. Iz vinskega moussa z žlico oblikujemo večje žličnike in jih naložimo na krožnik skupaj z želiranim grozdjem in karameliziranimi kosi testa.

Oceni