Sestavine

  • 2 lista želatine
  • 200 ml portovca (ali prošeka)
  • 200 ml kokošje juhe
  • 1 hruška
  • 1 žlica limonovega soka
  • 100 g čebule
  • 500 g piščančjih jetrc
  • 3 žlice olja
  • 30 g masla
  • 50 ml porta
  • 1 žlička posušenega origana
  • 120 ml sladke smetane
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Uvod

Dober, pa še lep. ”Enolončnica” že za predjed. Droben trik s poševnim učinkom. Uvod v svečano kosilo (z dobro rose penino), samostojno za večerjo (z dobrim briochem) in, če kaj ostane, še za (pozen) zajtrk. Pa za vse to potrebujete le primeren kozarec! Zato, ker šola okusov pomeni, da ne jemo z usti, temveč z glavo. Torej ne le, da se dobro najemo, temveč tudi, da se lepo imamo. Hrana ni le sladka ali kisla, ker ščepec na njej ni le slan ali grenak. Igrati (se) morajo vsi čuti in vid je pri tem celo prvi na vrsti....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 383 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Cuvee brut rose, penina, Silveri, Goriška Brda
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Portovec in juho pokuhamo na polovico, kozico odstavimo z ognja, malce ohladimo in v njej raztopimo ožeto namočeno želatino. Majhne kozarce za serviranje postavimo poševno v karton od jajc in v vsak kozarec damo po 2 žlici tekočine. Postavimo v hladilnik za 1 uro. Preostali fond shranimo.

2

Čebulo drobno sesekljamo. Jetra očistimo (odrežemo vse žile in kožo) in jih narežemo na 4 cm velike kose. V ponvi segrejemo olje in maslo, dodamo narezana jetra in pražimo na močni temperaturi 3 minute. Po 1 minuti praženja dodamo čebulo. Dolijemo portovec, potresemo z origanom in pražimo še 3 minute. Pečena jetrca stresemo v drugo posodo in jih postavimo na hladno za 1 uro.

3

Jetra in smetano fino zmiksamo v blenderju. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pire pretlačimo skozi cedilo in ga naložimo na želirani fond v kozarcih. Postavimo v hladilnik za pol ure.

4

Hruško olupimo, razrežemo na štiri kose, odstranimo pečke in narežemo na ½ cm drobne kocke ter pokapljamo z limonovim sokom. Preostali žele rahlo segrejemo, takoj odstavimo z ognja in vanj zamešamo narezano hruško. Pustimo, da rahlo želira in nato porazdelimo po piščančji kremi. Postavimo v hladilnik do serviranja oz. najmanj za 1 uro.

Oceni