Sestavine

  • 2 podolgovati rdeči papriki
  • 150 ml paradižnikovega soka
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 olupljen strok česna
  • 100 g domače majoneze
  • 2 zrela pelata
  • 2 žlici oljčnega olja
  • solni cvet
  • poper
  • 50 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 4 beljaki
  • 50 g mehkega masla
  • 40 g naribanega parmezana
  • 100 ml belega vina
  • 1 bio limeta
  • 1 lonček bazilike (ca. 20 g listov)

Uvod

Kmalu bo spet vroče, zato se pripravite! Šola okusov trdi, da je zmotno, da juha pri tem ne pomaga. A najprej ločimo zrnje od plev … Če je juha hladna, to pomeni, da jo je kuhar slabo pogrel ali pa jo je natakar prepočasi prinesel na mizo. Če pa je juha mrzla, je najboljša za hlajenje poletne vročine!

Juha je iz paprike, ker je iz nje tudi najbolj znana mrzla juha - gazpacho. Sorbet je iz bazilike, ker njenega lončka ne sme pogrešati nobena kuhinjska polica. Hrustljavec je iz parmezana, ker z njim poletna juha dobi še peti okus, umami....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Laški rizling 2016, Zorjan
 
Postopek
1

Limeto olupimo z lupilnikom za krompir, tako da dobimo 6 cm dolge trakove. V lončku zavremo 40 g sladkorja, vino, 100 ml vode in limetine olupke ter kuhamo na majhni temperaturi 3 minute, da se sladkor raztopi. Sirup odstavimo s štedilnika, ohladimo in dstranimo lupino.

2

Olupljeno limeto stisnemo. 3 beljake stepemo v kremasti, ne pretrdi sneg. V sneg zamešamo sladkorni sirup in limetin sok. Beljakovo maso postavimo v zamrzovalnik za 1 uro.

3

Medtem osmukamo baziliko in liste stresemo v blender. Dolijemo mrzlo beljakovo maso, fino zmiksamo in vlijemo v aparat za pripravo sladoleda. Sladoled nato preloimo v posodo, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik do serviranja.

4

Za juho očistimo papriki in ju narežemo na kocke. V blender stresemo narezano papriko, česen, paradižnikov sok in kis ter zmiksamo. Nato juho pretlačimo skozi cedilo, vanjo zamešamo majonezo ter krepko začinimo s soljo in poprom. Juho postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.

5

Pečico segrejemo na 170 stopinj. V skledi zmešamo moko, 20 g sladkorja in 1/2 žličke soli. Dodamo beljak, temeljito premešamo in na koncu vmešamo še mehko maslo in parmezan. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj s paleto razmažemo parmezanovo maso v tanke podolgovate piškote. Pečemo v sredini pečice 8 do 10 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladimo jih na rešetki.

6

Pred serviranjem paradižnika razrežemo na četrtine, odstranimo semenje in jih narežemo na majhne kocke. Mariniramo jih z oljčnim oljem, soljo in poprom. Sorbet vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo rahlo odtaliti. Nato ga krepko premešamo, da dobimo gladko maso.

7

V krožnike porazdelimo marinirani paradižnik, nanj posadimo kroglo sorbeta, oblijemo z mrzlo juho in v sorbet zapičimo parmezanov hrustljavec.

Oceni