Mrzla juha s papriko in bazilikin sorbet
Sestavine
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 150 ml paradižnikovega soka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 olupljen strok česna
- 100 g domače majoneze
- 2 zrela pelata
- 2 žlici oljčnega olja
- solni cvet
- poper
- 50 g moke
- 60 g sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 4 beljaki
- 50 g mehkega masla
- 40 g naribanega parmezana
- 100 ml belega vina
- 1 bio limeta
- 1 lonček bazilike (ca. 20 g listov)

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
- Priporočeno vino: Laški rizling 2016, Zorjan
Limeto olupimo z lupilnikom za krompir, tako da dobimo 6 cm dolge trakove. V lončku zavremo 40 g sladkorja, vino, 100 ml vode in limetine olupke ter kuhamo na majhni temperaturi 3 minute, da se sladkor raztopi. Sirup odstavimo s štedilnika, ohladimo in dstranimo lupino.
Olupljeno limeto stisnemo. 3 beljake stepemo v kremasti, ne pretrdi sneg. V sneg zamešamo sladkorni sirup in limetin sok. Beljakovo maso postavimo v zamrzovalnik za 1 uro.
Medtem osmukamo baziliko in liste stresemo v blender. Dolijemo mrzlo beljakovo maso, fino zmiksamo in vlijemo v aparat za pripravo sladoleda. Sladoled nato preloimo v posodo, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik do serviranja.
Za juho očistimo papriki in ju narežemo na kocke. V blender stresemo narezano papriko, česen, paradižnikov sok in kis ter zmiksamo. Nato juho pretlačimo skozi cedilo, vanjo zamešamo majonezo ter krepko začinimo s soljo in poprom. Juho postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Pečico segrejemo na 170 stopinj. V skledi zmešamo moko, 20 g sladkorja in 1/2 žličke soli. Dodamo beljak, temeljito premešamo in na koncu vmešamo še mehko maslo in parmezan. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj s paleto razmažemo parmezanovo maso v tanke podolgovate piškote. Pečemo v sredini pečice 8 do 10 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladimo jih na rešetki.
Pred serviranjem paradižnika razrežemo na četrtine, odstranimo semenje in jih narežemo na majhne kocke. Mariniramo jih z oljčnim oljem, soljo in poprom. Sorbet vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo rahlo odtaliti. Nato ga krepko premešamo, da dobimo gladko maso.
V krožnike porazdelimo marinirani paradižnik, nanj posadimo kroglo sorbeta, oblijemo z mrzlo juho in v sorbet zapičimo parmezanov hrustljavec.