Narastek domačega prijatelja, šodo, češnje
Sestavine
- 250 g češenj
- 140 g sladkorja
- 100 ml rdečega vina
- 150 ml češnjevega ali ribezovega soka
- 1 žlička jedilnega škroba
- 1 žlica češnjevega žganja
- 85 g stopljenega masla
- 3 jajca
- 100 g cantuccini piškotov
- 50 g sesekljanih mandljev
- 2 cl ruma
- 20 g kakava v prahu
- 2 rumenjaka
- 70 ml suhe penine
- 2 cl mandljevega likerja (Amaretto)
- maslo in sladkor za modelčke
- sladkor v prahu

Češnje izkoščičimo. V kozici karameliziramo 50 g sladkorja, dolijemo vino in sok ter zavremo. Kuhamo na srednji temperaturi, da tekočina za tretjino povre. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako. Vanjo stresemo češnje in jih kuhamo na majhni temperaturi 2 minuti. Češnjev kompot nato ohladimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Piškote zmeljemo v drobtine. Modelčke za peko (premer 8 cm) namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem.
Maslo in 30 g sladkorja penasto stepemo in vmešamo rumenjake. Nato v rumenjakovo kremo zamešamo piškotne drobtine, kakav v prahu, mandlje in rum. Beljake in 30 g sladkorja stepemo v kremasti sneg ter ga z lopatko previdno zamešamo v rumenjakovo maso.
Z maso napolnimo modelčke in z njimi rahlo udarimo na delovno površino, da odstranimo obtoječe zračne mehurčke. Postavimo jih v globoki pekač, vanj nalijemo vročo vodo do polovice višine modelčkov in postavimo v pečico za 25 minut.
Medtem za šodo v kovinski posodi zmešamo rumenjaka, 30 g sladkorja, penino in mandljev liker. Posodo postavimo nad lonec z vročo vodo in stepamo z metlico nad soparo do gostega in kremastega šodoja.
Pečene pudinge zvrnemo na servirne krožnike, jih potresemo s sladkorjem v prahu, zraven naložimo češnje iz kompota in oblijemo s šodojem.