Narastek iz testenin z blitvo
Sestavine
- 250 g testenine (penne rigate)
- 500 g blitve
- 3 šalotke
- 3 stroki česna
- 4 žlice oljčnega olja
- sol, črni poper
- muškatni orešček
- 200 ml sladke smetane
- 60 g naribanega parmezana
- 250 g mocarele
- 120 g gorgonzole
- 60 g posušenih paradižnikov v olju
- 2 jajci
- 3 žlice drobtin

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Zweigelt 2015, Marof
Testenine skuhamo po navodilu z embalaže al dente, jih stresemo v cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Blitvo očistimo oz. izrežemo steblo in liste blanširamo v slani vodi 2 minuti, nato jih odcedimo in stresemo v posodo z ledeno mrzlo vodo. Blitvo odecdimo, iztisnemo vodo in jo grobo sesekljamo.
Stebla blitve kuhamo v slani vodi 5 minut, nato jih oplaknemo pod mrzlo vodo in obrišemo do suhega. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Keramične modele za pečenje (premer 12 cm) obložimo s peki papirjem.
Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo in pražimo v ponvi v 2 žlicah olja 3 minute. Vmešamo blitvo in dušimo še 5 minut. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dolijemo smetano in kremasto pokuhamo, vmešamo 40 g parmezana in ponev postavimo na stran.
Mocarelo in gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Posušene paradižnike narežemo na trakove. Zmešamo testenine, blitvo, obe vrsti sira in paradižnike. Jajci razžvrkljamo in vmešamo v testenine. Vse skupaj krepko začinimo s soljo in poprom.
V majhni posodi zmešamo preostalo olje, drobtine in preostali parmezan. S testeninami napolnimo pripravljene modele, potresemo z drobtinami in pečemo na drugi rešetki od spodaj 20 do 25 minut.
Stebla blitve spečemo na vročem žaru in jih pred serviranjem prelijemo z omako, ki smo jo v možnarju zmešali iz dveh sesekljanih sardelnih filejev, 1 majhnega stroka česna, ščepcem zdrobljenega posušenega čilija in limonovega soka. Ponudimo jih zraven narastka.