Narastek s špecli, zeljem in lešniki
Sestavine
- 5 jajc
- 300 g moke
- sol, poper
- mleta kumina
- 120 ml mineralne ali navadne vode
- šopek peteršilja
- 300 g belega zelja
- 1 por
- 3 šalotke
- 60 g masla
- 150 g grojer sira
- 150 ml mleka
- 120 ml sladke smetane
- muškatni orešček
- 3 žčice naribanega hrena
- 50 g olupljenih lešnikov
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 768 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2015, Kmetija Kobal
Peteršiljeve liste drobno sesekljamo. V visoki posodi s paličnim mešalnikom fino pretlačimo 4 jajca in polovico sesekljanega peteršilja. Nato jajčno maso prelijemo v večjo skledo, dodamo moko, sol in vodo ter z metlico dobro premešamo. Z leseno kuhalnico stepamo testo 3 do 5 minut in ga nato pustimo počivati 20 minut.
Zelje očistimo, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm velike kose. Por narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljene šalotke narežemo na tanke rezine.
V ponvi segrejemo 20 g masla in šalotko stekleno podušimo. Dodamo por in zelje ter med mešanjem pražimo na srednji vročini 10 minut. Krepko začinimo s soljo, sveže mletim poprom in mleto kumino po okusu.
Za špecle zavremo soljeno vodo v širokem velikem loncu. Testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) stisnemo v vrelo vodo in kuhamo samo toliko časa, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mleko, smetano, preostalo jajce in dve tretjini naribanega sira zmešamo ter krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
V model za narastke stresemo kuhane špecle, prelijemo z jajčno smetano in potresemo s preostalim sirom. Narastek pečemo na drugi rešetki od spodaj 20 minut.
Medtem lešnike grobo sesekljamo in zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. V ponev dodamo preostalo maslo in segrevamo, da se speni. Preostali peteršilj in hren zmešamo. Pečeni narastek potresemo s hrenovim peteršiljem in prelijemo z lešnikovim maslom.