Sestavine

  • 5 jajc
  • 300 g moke
  • sol, poper
  • mleta kumina
  • 120 ml mineralne ali navadne vode
  • šopek peteršilja
  • 300 g belega zelja
  • 1 por
  • 3 šalotke
  • 60 g masla
  • 150 g grojer sira
  • 150 ml mleka
  • 120 ml sladke smetane
  • muškatni orešček
  • 3 žčice naribanega hrena
  • 50 g olupljenih lešnikov

Uvod

Pravi špecli so z veliko karamelizirane čebule in s še več topljivega sira! Se da temu še kaj dodati? Vpišite v iskalnik šole okusov ”špecli” in dobili boste za cel teden špeclastih receptov - tukaj. Ste še vedno le za ”prave” špecle?

Ne gre pa le za pestrost okusov, ki dobro hrano loči od dolgočasne, temveč tudi za pestrost kuhanja, ki iz dobrih jedi naredi odlične. In to bi naj dokazali špecli? Točno, in ravno zato, ker so le špecli. Tukaj jim je potrebno v rjavem maslu opražiti le pest lešnikov in hren zmešati s peteršiljem, pa ”navadni” špecli s porom, zeljem in sirom na krožniku postanejo fini narastek....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 768 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2015, Kmetija Kobal
 
Postopek
1

Peteršiljeve liste drobno sesekljamo. V visoki posodi s paličnim mešalnikom fino pretlačimo 4 jajca in polovico sesekljanega peteršilja. Nato jajčno maso prelijemo v večjo skledo, dodamo moko, sol in vodo ter z metlico dobro premešamo. Z leseno kuhalnico stepamo testo 3 do 5 minut in ga nato pustimo počivati 20 minut.

2

Zelje očistimo, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm velike kose. Por narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljene šalotke narežemo na tanke rezine.

3

V ponvi segrejemo 20 g masla in šalotko stekleno podušimo. Dodamo por in zelje ter med mešanjem pražimo na srednji vročini 10 minut. Krepko začinimo s soljo, sveže mletim poprom in mleto kumino po okusu.

4

Za špecle zavremo soljeno vodo v širokem velikem loncu. Testo s pomočjo strgalnika za vodne vlivance (ali špecle) stisnemo v vrelo vodo in kuhamo samo toliko časa, da priplavajo na vrh. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

5

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mleko, smetano, preostalo jajce in dve tretjini naribanega sira zmešamo ter krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

6

V model za narastke stresemo kuhane špecle, prelijemo z jajčno smetano in potresemo s preostalim sirom. Narastek pečemo na drugi rešetki od spodaj 20 minut.

7

Medtem lešnike grobo sesekljamo in zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. V ponev dodamo preostalo maslo in segrevamo, da se speni. Preostali peteršilj in hren zmešamo. Pečeni narastek potresemo s hrenovim peteršiljem in prelijemo z lešnikovim maslom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)