Narastek s štolo in češnjami
Sestavine
- 250 g štole (božični kruh)
- 650 ml mleka
- 3 jajca
- 120 g masla
- 50 g lešnikov
- 30 g rjavega sladkorja
- 250 g češenj iz kompota
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja
- ščepec vaniljeve sredice
- 15 g jedilnega škroba
- sladkor v prahu

Štolo narežemo na majhne kocke, prelijemo z 200 ml mlačnega mleka in pustimo stati 20 minut. Češnje stresemo na cedilo. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Beljake in rjavi sladkor stepemo v kremasti sneg.
Jajca ločimo ter rumenjake in mehko maslo z mešalnikom stepamo 3 minute. Lešnike grobo zmeljemo. Namočeno štolo ožmemo in skupaj z lešniki vmešamo v masleno kremo. Na koncu z lopatko vmešamo še beljakov sneg.
Modelčke (a 150 ml) namastimo in po dnu potresemo z drobtinami. Vanje naložimo do polovice testo, ga potresemo s češnjami in prekrijemo s preostalim testom (testo naj bo vsaj 1 cm pod robom modelčka). Modelčke postavimo v sredino pečice in pečemo 35 do 40 minut.
15 minut pred koncem pečenja začnemo s pripravo vaniljeve omake. Gladko razmešamo 50 ml mleka, rumenjaka, 50 g sladkorja in 15 g škroba. V kozici zavremo 400 ml mleka, jo odstavimo s štedilnika in z metlico v mleko zamešamo rumenjakovo maso. Kozico ponovno postavimo na srednjo temperaturo in med mešanjem kuhamo do goste kreme.
Pečene narastke z nožem ločimo ob robu, jih zvrnemo na mrežo oz. rešetko ter malce ohladimo. Po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo s toplo vaniljevo omako.