Sestavine

  • 250 g štole (božični kruh)
  • 650 ml mleka
  • 3 jajca
  • 120 g masla
  • 50 g lešnikov
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 250 g češenj iz kompota
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • ščepec vaniljeve sredice
  • 15 g jedilnega škroba
  • sladkor v prahu

Uvod

Božični kruh, ki mu ne čisto po slovensko rečemo tudi štola, ima to dobro lastnost, da je sočen še krepko v januar. A to je hkrati tudi njegova slabost. Vsega dobrega se enkrat naveličaš … Zdaj veste, torej, kaj in kako z ostankom! Stavim, da boste prihodnjič štolo podvojili. Kajti, čim več je ostane, tem boljša je....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Štolo narežemo na majhne kocke, prelijemo z 200 ml mlačnega mleka in pustimo stati 20 minut. Češnje stresemo na cedilo. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Beljake in rjavi sladkor stepemo v kremasti sneg.

2

Jajca ločimo ter rumenjake in mehko maslo z mešalnikom stepamo 3 minute. Lešnike grobo zmeljemo. Namočeno štolo ožmemo in skupaj z lešniki vmešamo v masleno kremo. Na koncu z lopatko vmešamo še beljakov sneg.

3

Modelčke (a 150 ml) namastimo in po dnu potresemo z drobtinami. Vanje naložimo do polovice testo, ga potresemo s češnjami in prekrijemo s preostalim testom (testo naj bo vsaj 1 cm pod robom modelčka). Modelčke postavimo v sredino pečice in pečemo 35 do 40 minut.

4

15 minut pred koncem pečenja začnemo s pripravo vaniljeve omake. Gladko razmešamo 50 ml mleka, rumenjaka, 50 g sladkorja in 15 g škroba. V kozici zavremo 400 ml mleka, jo odstavimo s štedilnika in z metlico v mleko zamešamo rumenjakovo maso. Kozico ponovno postavimo na srednjo temperaturo in med mešanjem kuhamo do goste kreme.

5

Pečene narastke z nožem ločimo ob robu, jih zvrnemo na mrežo oz. rešetko ter malce ohladimo. Po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo s toplo vaniljevo omako.

Oceni