Njoki, črni koren, divji brokoli
Sestavine
- 2 zavitka svežih koruznih njokov
- 300 g divjega brokolija (cime di rapa)
- 300 g črnega korena
- 1 limona
- 3 žlice oljčnegaolja
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 2 žlici masla
- 100 ml suhenga vermuta (Noilly Prat)
- 250 ml zelenjavne jušne osnove
- 125 ml sladke smetane
- 70 g naribanega parmezana
- 6 zrein tirolske slanine
- 1/2 žličke mletega pimenta
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 580 kcall/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Bio belo 2015, Gordia
V večjo skodelo nalijemo mrzlo vodo in vanjo stisnemo limono. Stebla črnega korena olupimo z lupilnikom (ne pozabimo na gumijaste rokavice), poševno narežemo na 5 mm debele rezine in jih takoj stresemo v limonovo vodo, da ne porjavijo. Divji borkoli umijemo in narežemo na manjše kose.
Šalotko in česen olupimo, drobno sesekljamo in stekleno opražimo na maslu v manjši kozici. Dolijemo vermut, malce pokuhamo in dolijemo še juho in smetano. Omako kuhamo na majhni vročini 5 minut in jo precedimo. Hranimo jo na toplem.
V veliki ponvi segrejemo olje ter črni koren in divji brokoli pražimo na majhni vročini 7 do 10 minut, po potrebi dodamo nekaj žlic vode. Solimo in popramo. Slanino hrustljavo opražimo.
Omako rahlo segrejemo, dodamo parmezan in kuhamo na majhni vročini 2 minuti. Začinimo s pimentom. Njoke skuhamo po navodilu na embalaži in odcedimo. Na vroče krožnike damo malo omake in polovico dušene zelenjave. Nanjo porazdelimo njoke, jih prelijemo s preostalo omako in potresemo s preostalo zelenjavo. Dodamo še hrustljavo slanino in takoj serviramo.