Sestavine

  • 2 zavitka svežih koruznih njokov
  • 300 g divjega brokolija (cime di rapa)
  • 300 g črnega korena
  • 1 limona
  • 3 žlice oljčnegaolja
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 100 ml suhenga vermuta (Noilly Prat)
  • 250 ml zelenjavne jušne osnove
  • 125 ml sladke smetane
  • 70 g naribanega parmezana
  • 6 zrein tirolske slanine
  • 1/2 žličke mletega pimenta
  • sol, poper

Uvod

Najbolj pomemben del priprave te jedi je - nakup. Z njoki ne bo težav, saj smo jih našli v ”mišelinskem” premium programu Spara (recept chefa Uroša Fakuča), zato pa bo izziv zelenjava. Kitajski brokoli in črni koren sta pri nas sicer še vedno eksota, kar pa za iznajdljive dobrojedce ne bi smelo biti nepremagljiva ovira. Zato jim Šola okusov po ”težkem” nakupu pomaga z receptom, ki črni koren in divji brokoli razveseli s parmezanovo-pimentovo omako, jedce pa z obiljem zimskega zelenjavnega užitka....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 580 kcall/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Bio belo 2015, Gordia
 
Postopek
1

V večjo skodelo nalijemo mrzlo vodo in vanjo stisnemo limono. Stebla črnega korena olupimo z lupilnikom (ne pozabimo na gumijaste rokavice), poševno narežemo na 5 mm debele rezine in jih takoj stresemo v limonovo vodo, da ne porjavijo. Divji borkoli umijemo in narežemo na manjše kose.

2

Šalotko in česen olupimo, drobno sesekljamo in stekleno opražimo na maslu v manjši kozici. Dolijemo vermut, malce pokuhamo in dolijemo še juho in smetano. Omako kuhamo na majhni vročini 5 minut in jo precedimo. Hranimo jo na toplem.

3

V veliki ponvi segrejemo olje ter črni koren in divji brokoli pražimo na majhni vročini 7 do 10 minut, po potrebi dodamo nekaj žlic vode. Solimo in popramo. Slanino hrustljavo opražimo.

4

Omako rahlo segrejemo, dodamo parmezan in kuhamo na majhni vročini 2 minuti. Začinimo s pimentom. Njoke skuhamo po navodilu na embalaži in odcedimo. Na vroče krožnike damo malo omake in polovico dušene zelenjave. Nanjo porazdelimo njoke, jih prelijemo s preostalo omako in potresemo s preostalo zelenjavo. Dodamo še hrustljavo slanino in takoj serviramo.

Oceni