Njoki z gobami in žajbljem
Sestavine
- 300 g svežih krompirjevih njokov
- 200 g mešanih gob (kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni)
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g masla
- 4 vejice svežega žajblja
- 75 ml madeire (portugalsko desertno vino)
- 3 tanke mlade čebule
- 40 g parmezana v kosu
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 545 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
V velikem loncu zavremo soljeno vodo in njoke kuhamo 10 minut na majhni vročini. Nato jih s penavko poberemo iz vode na naoljen krožnik in rahlo ohladimo.
Gobe očistimo in narežemo na poljubno velike kose. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in narezane gobe pražimo na močni vročini 3 minute. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom ter preložimo na krožnik. Mlado čebulo z zelenjem vred poševno narežemo na tanke kolobarje.
V ponvi segrejeo 20 g masla in kuhane njoke opečemo na močni vročini do svetlo rjave barve. Dodamo žajbljeve liste, malce popražimo, dodamo gobe in preostalo maslo, dolijemo madeiro in kuhamo 2 minuti. Dodamo še bele kolobarje čebule in pražimo 1 minuto.
Parmezan tanko nahobljamo. V ogreta krožnika naložimo njoke z gobami ter potresemo z zelenimi kolobarji čebule in nahobljanim parmezanom.