Sestavine

  • 300 g svežih krompirjevih njokov
  • 200 g mešanih gob (kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 50 g masla
  • 4 vejice svežega žajblja
  • 75 ml madeire (portugalsko desertno vino)
  • 3 tanke mlade čebule
  • 40 g parmezana v kosu
  • sol, poper

Uvod

Ker je najboljše kosilo takrat, ko je najhitreje ne mizi, si lahko tokrat v Šoli okusov, vendar izjemoma, pomagamo z njoki iz zamrzovalnika ali iz trgovine ... Zato, ker spremljava ni generična, pa še tako hitro je pripravljena, da še najdlje traja kuhanje krompirja za endivijo v solati. Dokaz, da hitra omaka za njoke (ali testenine) ne potrebuje pomoči smetane, temveč le dobro ponev za praženje.

Ker gre vse tako hitro, se nato nič več ne mudi. Jejte počasi, naj se okusi na jeziku stopijo, in poplaknite z lahkim rdečim vinom....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 545 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

V velikem loncu zavremo soljeno vodo in njoke kuhamo 10 minut na majhni vročini. Nato jih s penavko poberemo iz vode na naoljen krožnik in rahlo ohladimo.

2

Gobe očistimo in narežemo na poljubno velike kose. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in narezane gobe pražimo na močni vročini 3 minute. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom ter preložimo na krožnik. Mlado čebulo z zelenjem vred poševno narežemo na tanke kolobarje.

3

V ponvi segrejeo 20 g masla in kuhane njoke opečemo na močni vročini do svetlo rjave barve. Dodamo žajbljeve liste, malce popražimo, dodamo gobe in preostalo maslo, dolijemo madeiro in kuhamo 2 minuti. Dodamo še bele kolobarje čebule in pražimo 1 minuto.

4

Parmezan tanko nahobljamo. V ogreta krožnika naložimo njoke z gobami ter potresemo z zelenimi kolobarji čebule in nahobljanim parmezanom.

Oceni