Njoki in belušev ragu z mavrahi
Sestavine
- 500 g svežih krompirjevih njokov
- 20 g posušenih mavrahov
- 600 g belih belušev
- 2 šalotki
- 40 g masla
- 30 g moke
- 100 ml belega vina
- 50 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 200 ml sladke smetane
- sol, poper
- sladkor
- muškatni orešček
- sveža krebuljica
- 60 g vloženih črnih orehov
- 2 žlici ghee masla
- Piment d'Espelette (francoski mleti čili)

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Sauvignon 2019, Šumenjak
Beluše olupimo in odrežemo olesenele konce. Nato jih poševno narežemo na 4 cm dolge kose. V loncu zavremo špargljeve olupke, malo soli in 600 ml vode ter kuhamo na majhni vročini 7 minut. Precedimo in zelenjavni fond shranimo, olupke pa zavržemo.
Mavrahe namakamo v 100 ml tople vode približno 10 minut. Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. V loncu segrejemo maslo in šalotko stekleno opražimo. Potresemo z moko, rahlo popražimo ter dolijemo vino in vermut.
Med mešanjem z metlico dolijemo še smetano in 500 ml zelenjavnega fonda, zavremo in kuhamo 2 minuti. Mavrahe precedimo, dobro ožmemo in vodo shranimo. Črne orehe narežemo na tanke rezine.
V omako zamešamo narezane beluše in mavrahe ter kuhamo na majhni vročini 6 do 8 minut. Ragu začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z vodo od mavrahov.
Njoke skuhamo v soljeni vreli vodi, jih dobro odcedimo, stresemo na naoljeni pekač in ohladimo. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in kuhane njoke pražimo na srednji vročini 3 do 5 minut, da rahlo porjavijo.
Na ogrete krožnike naložimo pečene njoke, jih prelijemo z beluševim ragujem ter potresemo s črnimi orehi, krebuljico in Pimentom d’Espelette.