Sestavine

  • 500 g svežih krompirjevih njokov
  • 20 g posušenih mavrahov
  • 600 g belih belušev
  • 2 šalotki
  • 40 g masla
  • 30 g moke
  • 100 ml belega vina
  • 50 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 200 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • sladkor
  • muškatni orešček
  • sveža krebuljica
  • 60 g vloženih črnih orehov
  • 2 žlici ghee masla
  • Piment d'Espelette (francoski mleti čili)

Uvod

Zato je potrebno narediti njoke vedno na zalogo! Saj nikoli ne veš, kdaj te bo doletela sreča in se bo ravno zate nekje našlo še nekaj (deka)gramov mavrahov, ki bodo nato osrečili tudi belušev ragu. To je pomlad, ko nikoli ne veš, kakšno bo vreme in kaj bodo branjevke v soboto prinesle na tržnico. Zato moraš biti vedno pripravljen za takšna presenečenja, saj najboljše sestavine ne potrebujejo veliko. A tisto malo, kar potrebujejo, odloči o tem, kdo je chef-inja doma. Ima na kuhinjskem oknu lonček s krebuljico, na polici šatuljo s piment d’espellete, v shrambi kozarec z vloženimi črnimi orehi …?

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Sauvignon 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Beluše olupimo in odrežemo olesenele konce. Nato jih poševno narežemo na 4 cm dolge kose. V loncu zavremo špargljeve olupke, malo soli in 600 ml vode ter kuhamo na majhni vročini 7 minut. Precedimo in zelenjavni fond shranimo, olupke pa zavržemo.

2

Mavrahe namakamo v 100 ml tople vode približno 10 minut. Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. V loncu segrejemo maslo in šalotko stekleno opražimo. Potresemo z moko, rahlo popražimo ter dolijemo vino in vermut.

3

Med mešanjem z metlico dolijemo še smetano in 500 ml zelenjavnega fonda, zavremo in kuhamo 2 minuti. Mavrahe precedimo, dobro ožmemo in vodo shranimo. Črne orehe narežemo na tanke rezine.

4

V omako zamešamo narezane beluše in mavrahe ter kuhamo na majhni vročini 6 do 8 minut. Ragu začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z vodo od mavrahov.

5

Njoke skuhamo v soljeni vreli vodi, jih dobro odcedimo, stresemo na naoljeni pekač in ohladimo. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in kuhane njoke pražimo na srednji vročini 3 do 5 minut, da rahlo porjavijo.

6

Na ogrete krožnike naložimo pečene njoke, jih prelijemo z beluševim ragujem ter potresemo s črnimi orehi, krebuljico in Pimentom d’Espelette.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)